Vrućica u djece od 4 godine i starijih

Vrućica u djece od 4 godine i starijih

Vrućica u djece od 4 godine i starijih
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Broj pregleda: 941
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Groznica

Groznica je normalna reakcija organizma na infekcije i ostale zarazne bolesti. Ona pomaže tijelu u borbi protiv zaraza. Temperatura je simptom, a ne bolest. U većini slučajeva, imati temperaturu znači bolovati od manje bolesti.

Većina ljudi u prosjeku ima tjelesnu temperaturu od oko 37°C izmjerenu oralno (toplomjer stavljen pod jezik). Temperatura može narasti kada vježbate, nosite pretoplu odjeću, kada ležite u toploj kupki ili za vrućeg dana.

Groznica je visoka tjelesna temperatura. Temperatura do 38.9°C može biti korisna, jer pomaže tijelu u borbi protiv zaraze. Većina zdrave djece i odraslih može podnositi temperaturu od 40°C za kratko vrijeme bez problema. Djeca često imaju višu temperaturu nego odrasli za vrijeme trajanja groznice.

Stupanj groznice ne može ukazivati koliko je bolest ozbiljna. Kod manjih bolesti, poput prehlade, možete imati temperaturu, a vrlo ozbiljne infekcije mogu biti bez visoke temperature. Važno je pratiti stale simptome koji se javljaju uz groznicu.

Ako ne možete izmjeriti temperaturu, važno je potražiti druge simptome bolesti. Simptomi groznice koji traju 3 do 4 dana i smanjuju se postupno tijekom vremena obično nisu razlog za zabrinutost.

Oralna temperatura koja se mjeri nakon tople tekućine može vam dati lažno visoku temperaturu. Nakon hladne tekućine ili hrane, oralna temperatura može biti lažno niska.

Uzroci temperature

Virusne infekcije, kao što su prehlada i gripa, ili bakterijske infekcije, kao što su infekcije mokraćnog sustava ili upale pluća, često uzrokuju povišenje temperature.

Groznice i respiratorne simptome je teško procijeniti tokom sezone gripe. Temperatura od 38.9°C ili više, koja traje 3 do 4 dana je česta kod gripe.

Ponavljajuće groznice su one koje se javljaju 3 ili više puta u roku od 6 mjeseci i s najmanjim razmakom od 7 dana. Svaka nova virusne infekcija može izazvati groznicu. Ukoliko imate česte ili rekurentne groznice, to može biti simptom ozbiljnijih problema. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome.