Tjelesne promjene koje dolaze odmah nakon poroda

Tjelesne promjene koje dolaze odmah nakon poroda

Tjelesne promjene koje dolaze odmah nakon poroda
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Za mame

Svi su više manje dobro upoznati s tjelesnim promjenama koje se događaju tijekom trudnoće. Međutim, često se zaboravljaju tjelesne promjene koje se događaju odmah nakon poroda.

Postoji 7 značajnih tjelesnih promjena koje se događaju nakon što vaša beba dođe na svijet, a doznajte ih u nastavku.

Maternica

Pred sam porod vaša maternica je oko 15 puta teža nego što je bila prije trudnoće. U tu težinu ulazi težina bebe, plodne vode i posteljice. Obujam vaše maternice je oko 500 puta veći nego što je bio prije začeća.

Nakon rođenja maternica će se početi stezati, naročito ako dojite. Kontrakcije koje ćete osjećati podsjećat će na one koje ste osjećali tijekom blagih trudova.

Gubitak težine

Izgubit ćete oko 5.5kg odmah nakon poroda: oko 3.6kg će biti težina bebe te nekoliko kilograma krvi i plodne vode. Vaše tijelo će se osloboditi viška vode i krvi u idućih nekoliko dana.

Mjehur i crijeva

Mjehur nakon poroda može malo nateći, a vi ćete izgubiti svoju normalnu osjetljivost na osjećaj mokrenja. Kao rezultat, osjećat ćete poteškoće u zadržavanju mokraće prije odlaska na zahod.

Nadutost i blagi zatvor su uobičajeni nakon poroda. Rođenje, promjene u prehrani, lijekovi protiv bolova i manjak aktivnosti mogu uzrokovati zatvor.

Vagina

Bilo da ste rodili vaginalno ili putem carskog reza, doživjet ćete vaginalno krvarenje koje će podsjećati na obilnije menstrualno krvarenje. Neke žene osjećaju intenzivnu bol tijekom seksa nakon poroda, a ponekad i do godinu dana nakon poroda.

Grudi

Vaše grudi će proizvoditi kolostrum, bogatu i kremastu tekućinu punu antitijela. Bit će povećane, natečene, osjetljive i tvrde. Ako ste odlučili da nećete dojiti dijete, grudi će bez obzira na to biti povećane idućih nekoliko dana.

Kosa

Tijekom trudnoće kosa će vjerojatno biti lijepa, sjajna i bujna. Nakon trudnoće postaje tanja i podložnija pucanju. Promjene u razini hormona mogu uzrokovati i gubitak kose.

Promjene u navikama

Fizički oporavak, hormonalne promjene, promjene u spavanju i stres zbog brige oko djeteta znači da već stečene navike možda nećete moći održavati. Sve to će trajati kratko vrijeme dok se ne priviknete na novonastalu situaciju.

Vitashop