Ostao vam je trbuh nakon poroda? Evo kako ga se riješiti!

Ostao vam je trbuh nakon poroda? Evo kako ga se riješiti!

Ostao vam je trbuh nakon poroda? Evo kako ga se riješiti!
  • Objavljeno: Petak, 14.09.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Za mame

Prema definiciji Diastasis recti označava abdominalno razdvajanje, odnosno stanje kada je razmak između lijevog i desnog trbušnog mišića proširen. Diastasis recti nastaje kada prekomjerni pritisak na trbuh, zbog dodatne težine, uzrokuje da trbušni mišići izgube oblik.

Iako u nekim slučajevima ovo stanje dobiju djeca ili muškarci (koji dižu preteške utege), uglavnom su žene te koje pogađa, posebice trudnice jer maternica raste i mišići se razdvajaju pa 2 od 3 trudnice pate od Diastasis rectija.

Postoji nekoliko faktora koji povećavaju vjerojatnost razvoja Diastasis recti, a to su: trudnoća nakon 35. godine, blizanci ili trojke te rađanje više djece tijekom života.

Ako niste sigurni imate li Diastasis recti, ova 3 znaka će vam potvrditi.

Zatvor

Diastasis recti stvara kontinuirani, teški pritisak u zdjelici i abdominalnom zidu, što uzrokuje naprezanje crijeva. Dodatni pritisak na ta područja može uzrokovati i pogoršati zatvor, a simptomi zatvora su: manje od 3 stolice tjedno, tvrde stolice i naprezanje, odnosno bol u crijevima.

Zatvor možete riješiti uz male prilagodbe prehrane. Pokušajte jesti više probiotika kako bi potaknuli probavu, a najbolji izvori su jogurt, kefir i kiseli kupus. Također, razmislite o uzimanju dodataka magnezija jer on privlači više vode u stolicu, što omekšava teksturu i olakšava prolazak. Osim toga, magnezij je mišićni relaksant, tako da može smanjiti napetost crijevnog zida.

Bolovi u donjem dijelu leđa

Bol donjeg dijela leđa karakteristična je za Diastasis recti. Donji dio leđa povezan je s trbušnim mišićima pa svako odvajanje ili slabost tih mišića može uzrokovati kroničnu bol donjeg dijela leđa. Osobe koje su i prije ovog stanja patile od bolova u leđima potvrdile su da su se simptomi nakon razvoja Diastasis recti pogoršali.

Ako sumnjate da patite od Diastasis recte, važno je zatražiti brzu pomoć liječnika, posebice onoga tko vas je porodio, jer će vam odmah dati neke preventivne savjete.

Loša postura

Trbušni mišići važni su za držanje torza u uspravnom položaju pa slabljenje mišića trbuha utječe na sposobnost dobrog držanja, odnosno posture. Diastasis recti neizbježno utječu na trbušne mišiće već tijekom kasnih faza trudnoće što dovodi do strukturnih neusklađenosti i lošeg držanja.

Tijekom trudnoće i nakon poroda jako je važno pravilno držanje pa se sami podsjetite da se ispravite čak i prije nego što osjetite bolove.

Evo kako izgledaju posljednji dani trudnoće, priprema tijela za porođaj i trudovi, ali oni pravi!

Ako već imate ovo stanje, izbjegavajte trbušnjake i nemojte raditi druge vježbe bez konzultiranja sa stručnjacima! Važno je da budete svjesni kako možete preventivno djelovati na razvoj Diastasis recte, čak i prije nego što dođe do toga.

Ovo stanje se rješava uz vježbe, ali one koje preporuči fizioterapeut, ili operacijom, ako se odlučite da neće imati više djece.

Vitashop