Kontrakcijski stres test

Kontrakcijski stres test

Kontrakcijski stres test
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je kontrakcijski stres test?

Kontrakcijski stres test također se naziva oksitocinski test. Mjere se otkucaji srca bebe za vrijeme kontrakcije uterusa. Njime se utvrđuje da li dijete može dobiti dovoljno kisika iz posteljice tijekom porođaja.

Tijekom kontrakcije, protok krvi i kisika u posteljicu se privremeno usporava. Ako je vaša posteljica zdrava, ima dodatne zalihe krvi koje djetetu osiguravaju kisik za vrijeme trudova. Dakle, ako je sve u redu, bebino srce se neće usporiti tijekom ili poslije kontrakcije. Ali ako posteljica ne funkcionira ispravno, vaša beba neće dobiti dovoljno kisika i srce će tući sporije nakon kontrakcije.

Kontrakcijski stres test je teži, skuplji i riskantniji od drugih sličnih testova, tako da se ne radi često. Ali, ako imate rizičnu trudnoću, vaš liječnik može preporučiti kontrakcijski stres test kada budete blizu datuma porođaja.

Kako izgleda postupak?

Od vas će biti zatraženo da ne jedete ili pijete šest do osam sati prije testa, jer postoje male šanse da će rezultati zahtijevati hitni carski rez.

Kada je vrijeme za test, leći ćete na lijevu stranu. Dva uređaja bit će priključena na vaš trbuh: jedan pratibebino srce; drugi evidentira kontrakcije u maternici. Stroj bilježi vaše kontrakcije i bebino srce kao dvije odvojene linije na papiru.

Test traje sve dok se ne pojave tri kontrakcije u razdoblju od desetak minuta, svaka kontrakcija u trajanju od 40 do 60 sekundi. Ovo može potrajati i do dva sata. Možda ćete jedva osjećati trudove ili oni budu slični menstrualnim grčevima, no ne bi trebali biti dovoljno snažni da potaknu porođaj.

Ako nemate trudove tijekom prvih 15 minuta, liječnik ih može potaknuti ubrizgavanjem male doze sintetičkog oksitocina u venu. Kad je test gotov, morat ćete čekati dok kontrakcije ne prestanu ili se ne vrate na svoju u svoju uobičajenu razinu.

Što znače rezultati?

Ako bebino srce ne usporava kod trudova, vjerojatno je sve u redu. To se naziva normalnim ili negativnim rezultatom. U tom slučaju, možete ili čekati prirodni porođaj ili ponoviti test za tjedan dana.

Ako bebino srce kuca sporije nakon više od pola kontrakcija, test je pozitivan. U tom slučaju, liječnik može preporučiti porođaj odmah, bilo carskim rezom ako dijete ne može tolerirati bilo kakve kontrakcije ili se čini da je u neposrednoj opasnosti, ili ako je cerviks mekan i spreman ili se počinje rastezati.

Kontrakcijski stres test je vrlo pouzdan kad je sve u redu, ali nije toliko pouzdani kada postoji mogućnost problema. Vaše šanse za dobivanje lažno pozitivnog rezultata mogu biti i 30 posto.

Postoje li kakve opasnosti od ovog postupka

Postoji mali rizik da će se hiperstimulirati maternica, što uzrokuje kontrakcije, tako jake i česte da prestaje protok krvi do bebe.

Test također može stimulirati prerani porođaj. To se može dogoditi ako se ubrizga previše sintetičkog oksitocina prebrzo. Iz tih razloga test se ne preporuča ako imate bilo kakve faktore rizika za prijevremeni porod, ako imate placentu previu ili ako ste imali "klasični" carski rez, gore i dolje, a ne preko maternice.

Iz svih tih razloga, većina liječnika će izbjeći kontrakcijski stres test i preporučit će manje invazivni ili komplicirani postupak, kao što je biofizički profili ili non stress test.

Vitashop