Saznajte tko su doule - žene koje porod čine lakšim!

Saznajte tko su doule - žene koje porod čine lakšim!

Saznajte tko su doule - žene koje porod čine lakšim!
  • Objavljeno: Utorak, 18.09.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Susrela sam se i porazgovarala s doulom Sanjom Bukač Štritof koja mi je otkrila sve o ovom prekrasnom zvanju koje svakim danom postaje sve popularnije.

Recite nam nešto o tome tko su doule?

Doule su žene koje pomažu drugim ženama kroz trudnoću, na porodu i u danima babinja. Naziv Doula datira iz davnina a označava žene koje služe drugim ženama. Doule imaju svoje tradiciju i u svijetu su jako dobro prihvaćene kao bolničke doule i individualno prema odabiru majke.

Kako ste se odlučili biti doula?

Prije 9 godina s prijateljicom Ivanom sam prvi put prisustvovala porodu i bilo je to čarobno iskustvo. Kada sam u ruke uzela tek rođenu, toplu, meku i mirišljavi bebu, iskustvo je bilo neopisivo. Videći moju reakciju primalja i liječnica pitale su me znam li tko su doule. Sa smiješkom sam odgovorila NE, no ne i zaboravila. Kada sam došla kući potražila sam pojam na internetu, a kada se osnovala Hrvatska udruga Doula odlučila sam postati jedna od njih. Unazad 5 godina prolazim edukacije, sudjelujem na kongresima, simpozijima, tečajevima i kroz praksu sam potpuno posvećena svom pozivu. Kako se javnost pomalo upoznaje s doulama, ženama koje im uvelike mogu i žele pomoći, trudnice nam se same javljaju i traže našu pomoć.

U početku, pa i danas, imamo problema u nekim bolnicama gdje liječnici i medicinsko osoblje ne znaju što doule ustvari rade i kako možemo biti od pomoći i trudnici i cijelom zdravstvenom timu. No, kada posvetimo vrijeme jedni drugima, kada nas upoznaju i kada stvorimo odnos, stvari se u potpunosti mijenjaju. Mi zaista postajemo uigrani tim a sve u svrhu lijepog, sigurnog i uspješnog poroda kakvog svaka majka očekuje i zaslužuje.

Kako to izgleda kada se trudnica odluči za doulu?

Kada mi se buduće majke jave, dogovorimo se za susret uz čaj i kolačiće u nekoj od zagrebačkih slastičarnica. Tamo se upoznamo i malo podružimo. Sljedeća dva puta vidimo se ali “radno”, prolazimo sve ono što mamu zanima, što bi trebala znati i što će nam trebati kada porod krene. Kako se porod približava u stalnom smo kontaktu. Čujem se s mamom nakon svakog pregleda i na raspolaganju sam za sva pitanja u bilo koje doba dana i noći. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije svaka majka ima pravo na porod povesti pratnju koju sama odabere, po toj osnovi i doula može biti pratnja koju majka odabere.

Osobno smatram da bi svaka majka treba imati doulu i da bi to trebala biti normalna praksa u svim rodilištima. Dosta majki dolazi samo na porod i vjerujte, nije im lako. Svojim trudnicama uvijek kažem kako je tata najbolja podrška na porodu, samo treba biti educiran, imati volje i znati što raditi kada porod krene. O budućim roditeljima ovisi kako će se dogovoriti, tko će ih pripremiti i kako će se organizirati za dan kada će postati roditelji. Moj savjet je da trudnica i njen partner prođu individualnu pripremu, tečaj ili radionicu kako bi bili potpuno spremni.

Trudnice koje pratim na porodu uvijek me nazovu čim se nešto neobično počne događati. U stalnom smo kontaktu kada trudovi zaista i krenu, a kako se porod bliži ja krećem prema njima ili prema bolnici, ovisi kako smo se dogovorili.

U Hrvatskoj, ovisno o rodilištu koje mama odabere, postoji mogućnost da u rodilište uđe samo doula ili samo tata, ili da se tata i doula izmjenjuju. U ovom dijelu potrebno je uložiti još malo truda u osjetljivost i fleksibilnost rodilišta jer smo svi tu kako bi majci pružili zdravo, sigurno i lijepo iskustvo rađanja.

Tužno mi je vidjeti kada se mama u rodilištu nađe sama. Pogotovo mame koje rađaju prvi put, jer nisu upućene i ne znaju što ih u rodilištu čeka. Zato sa svojim mamama prođem sve što ih čeka na porodu od samog ulaska u rodilište do izlaska iz njega i u danima postpartuma.

Kada doula jednom uđe s mamom u porođajni odjeljak, mama ne želi da ju doula više ni minute ostavlja samu. Mama zna koliko joj doula pomaže i koliko joj je lakše kada je podrška tu. Kada se roditelji odluče da se tata i doula izmjenjuju, to činimo u dogovoru s tatom ili tatu zovemo kada je vrijeme za izgon da dočeka bebu.

Doula Sanja Bukač Štritof

Kako se pripremate za porod?

Kroz trudnoću se pripremamo tako da prođemo sve što mamu zanima i muči. Svaka mama ima neke nedoumice, problemčiće ili pitanja. Tada samo nazove svoju doulu koja će ju smiriti i pomoći da nedoumice nestanu. Često se sjetim sebe, svojih trudnoća i koliko bi mi takva pomoć bila dobro došla.

Danas sa svojim kolegicama, koje su stručne svaka na svom polju, radim i sudjelujem u radionicama i tečajevima pripreme za porod na kojima educiramo mame i tate za lijepu i čarobnu trudnoću, siguran, lagan, opušten i lijep porođaj i opušteniji i laganiji postpartum i majčinstvo kakvo svaka od nas priželjkuje. Majke se sve češće odlučuju za pomoć doule kroz trudnoću, na porodu i u doba majčinstva. Ono što je važno i na što treba obratiti pažnju je da moramo poraditi na edukaciji javnosti i medicinskog osoblja o tome što doule zaista rade i kako možemo djelovati zajedno kao tim, a sve u cilju dobrobiti za naše trudnice i mlade i sretne obitelji.

Trudnice često istražuju i prije poroda čitaju negativna iskustva rađanja. Važno je uzeti u obzir da se na društvenim mrežama uglavnom objavljuju negativna iskustva, dok je pozitivnih jako malo, a ima ih neusporedivo više jer mame nemaju potrebu, ne stignu i ne sjete se opisati svoje lijepo iskustvo za javnost.

Porod je jedno predivno iskustvo u koje treba krenuti pozitivno i razmišljati samo pozitivno. Majke često imaju negativne misli kada idu u rodilište, a većina njihovih strahova je zapravo neopravdana. Zato je tu njihova doula koja će im približiti stanje u rodilištu, koja će biti nasmijana, dobro raspoložena, koja će s mamom razgovarati, disati, masirati ju, pomoći joj zauzimati položaje, gibati se .... Vjerujte mi, tako je sve lakše i opuštenije.

Svake godine petnaestak žena upiše edukaciju za doule, ali na kraju malo njih zapravo i odabere ovaj poziv koji zahtijeva puno odricanja, dostupnost 24 sata na dan, bilo gdje da se nalazite i što god da radite. Nerijetko se zna dogoditi da u sred noći jurim s obitelji s mora, s izleta, s berbi i rođendana kako bih stigla na porod i bila za mamu tu kada me treba.

Kako izgleda vaš ulazak s mamom u rodilište? Koja je procedura?

Kada prođemo prvi dio kod kuće, odlazimo u rodilište i javljamo se u rađaonu. Primalja zaprima majku, a ja odlazim. Nakon pregleda liječnika, mama odlazi u predrađaonu, dok ja čekam da me pozovu. Kada je mama uđe u porođajni odjeljak, ja joj se pridružujem.

Liječničko osoblje već je pregledalo majku, trudovi su već ojačali i mi možemo krenuti s našim aktivnostima. Majkama najčešće odgovara kretanje, masaža, pritisak u trudu, razgovor, opuštanje, lagana glazba, prigušeno svjetlo, sigurnost i pratnja osobe kojoj vjeruje. Zajedno dišemo i opuštamo se kako bi se beba lakše spustila, mama se lakše opustila i lakše rodila kada za to dođe vrijeme. Smijemo se, razgovaramo o lijepim stvarima, prisjećamo se lijepih uspomena, slušamo glazbu, hipnoze...

Kada dođe vrijeme izgona, zauzmemo položaj za rađanje i zajedno dišemo. Bolničko osoblje brine se za zdravlje majke i učinit će sve da majka i beba budu dobro. Po dolasku bebe na svijet, svi smo prepuni emocija i sretni.

Koja je uloga doule nakon poroda?

Nakon poroda mama i doula ostaju u svakodnevnom kontaktu. Što god treba, doula je tu za svoju rodilju. Po dolasku kući doula dolazi mami i pomaže joj da nađe i postigne psihičku i fizičku ravnotežu. Majke su u danima postpartuma posebno senzibilne, krhke i osjetljive tako da im je pomoć njihove doule posebno potrebna.

Prisustvuju li doule porodu kod kuće?

Doule prisustvuju asistiranim kućnim porodima no na svakoj je douli odluka želi li sudjelovati u tom obliku porođaja ili ne.

Viču li mame na porodima kao u filmovima?

Da, i to se događa. Ja sam bila jedna od mama koja je izgubila kontrolu i vikala na porodu. Inače sam miran tip ali u jednom trenutku nisam više znala kako si drugačije pomoći. S mojim trudnicama nisam imala takav slučaj. Smirujemo se kroz porod, dišemo i u svakom trenutku znamo što nam je činiti. Mislim da doula najviše može biti od pomoći na potpuno prirodnom porodu. Naravno, mamu ću savjetovati i podržati u svemu što ona odabere.

Nekoliko puta sam doživjela da mame viču u susjednim odjeljcima što jako uznemiruje ostale rodilje. Kada bi postojale bolničke doule u hrvatskim rodilištima, takve stvari se ne bi događale. Da je samo jedna doula prisutna u svakom hrvatskom rodilištu, da obiđe barem na kratko svaku mamu, već bi svima bilo lakše. Sustav je spor, ali nadam se razuman pa možda jednoga dana bolničke doule postanu normalna praksa.

Opišite nam malo rekvizite koje koristite kako biste olakšali mamama porod?

Savjetujem mamama da kod kuće imaju spremnu loptu. Njihova doula donijet će Rebozo maramu i sve je spremno. Lopta se može iskoristiti na puno načina u kombinaciji s raznim vještinama za koje su doule educirane. Neka hrvatska rodilišta opremljena su rekvizitima kao što su ljestve, lopta, uže, strunjače, porođajni stolčić, kada i zato je dobro unaprijed se raspitati o opremi koju rodilište posjeduje.

U svrhu edukacije i suradnje voljela bih primaljama i liječnicima približiti što sve doule rade, za što su educirane i kako rodiljama i bolničkom timu mogu pomoći da zajedno olakšamo rodiljama i osiguramo im lijepo i sigurno iskustvo rađanja u hrvatskim rodilištima. U Sloveniji bolničko osoblje surađuje s doulama, one su dobrodošle i dio su tima. U cijelom svijetu doule su prihvaćene kao psihička i fizička pomoć i podrška rodiljama.

Kako vaša obitelj gleda na vaše zanimanje doule?

Moj suprug i trojica sinova u mom životu su najvažnija karika. Moje zanimanje, moj fokus, moje sve. No kako je moja životna želja oduvijek bila baviti se sa ženama, djecom i njihovim obiteljima želja mi se kroz poziv doule napokon ostvarila. Svoje vrijeme danas raspoređujem na svoju obitelj, prijatelje i svoje doula obitelji. Nije lako, ali sam doista ispunjena i sretna. Moj poziv zahtjeva 24-satno radno vrijeme i to zaista nije lako, ali sve dok postoji ljubav, obostrano razumijevanje i tolerancija svi smo zadovoljni i sretni. Postoje dani u godini kada sam posvećena samo svojoj obitelji i tada guštamo, putujemo, družimo se i uživamo zajedno.

Svaki put kada idem na porod osjetim leptiriće u trbuhu kao prvi puta. Biti doula je moja velika ljubav i moj životni poziv. To je veza i bliskost s mojim trudnicama koja se ne može prekinuti. Uvijek mi suze krenu od sreće kada se beba rodi. Osjećaj je poseban i teško ga je objasniti.

Doula Sanja Bukač Štritof, vaša tiha pratnja kroz trudnoću, na porodu i u danima babinja. Više o Sanji saznajte na njenoj Facebook stranici.

Vitashop