Koliko često treba mijenjati ručnike kojima brišete tijelo? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Koliko često treba mijenjati ručnike kojima brišete tijelo? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Koliko često treba mijenjati ručnike kojima brišete tijelo? Odgovor bi vas mogao iznenaditi
 • Objavljeno: Srijeda, 28.06.2023.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Uz posteljinu, ručnici su nešto što svakodnevno dodiruje i najintimnije dijelove našeg tijela. Unatoč tome, skloni smo ih nakon korištenja samo objesiti da se osuše i ne voditi previše brige o njima, barem dok ne primijetimo neugodan miris.

Nameće se pitanje: Koliko biste zaista često trebali mijenjati svoje ručnike?

Zašto je važno često mijenjati ručnike koje koristite nakon tuširanja

Sama priroda načina na koji se ručnici koriste ih dovodi u bliski kontakt sa svim dijelovima tijela, doslovno od glave do pete. Dug je popis mikroorganizama kojima ručnik može biti kontaminiran i koji mogu povećati rizik od infekcije. U to spadaju:

 • kožni patogeni (Staphylococcus aureus, uključujući MRSA)
 • fekalni patogeni (E. coli, C. diff i norovirus)
 • bakterijski i virusni patogeni koji uzrokuju konjunktivitis (ječmenac)
 • gljivice (uzrokuju atletsko stopalo i lišajeve).

Koliko biste često trebali mijenjati ručnike

Najbolja je praksa mijenjati ručnike nakon svake upotrebe, ali to možete rastegnuti na maksimalno dvije do tri uporabe, pod uvjetom da ih potpuno osušite između korištenja. Najvažnije je da pravilno osušite ručnik nakon brisanja, jer sušenje pomaže ubijanju potencijalnih mikroba i sprječava njihov razvoj.

Sušenje ručnika ovisi i o klimi u kojoj živite. U suhoj se klimi ručnici mogu brzo osušiti, dok se u vlažnijoj možda nikada neće potpuno osušiti. Osim toga, kupaonica je vlažnija od ostalih prostorija u vašem domu. Zbog toga, sušenje ručnika izvan kupaonice može biti korisno. Svi ovi čimbenici mogu utjecati na to koliko često trebate prati svoje ručnike.

Nekoliko slučajeva u kojima je potrebno svakodnevno mijenjanje ručnika su: ako imate otvorene posjekotine ili ogrebotine na tijelu, nedavno ste bili na operaciji (uključujući uklanjanje madeža ili raka kože), ili imate ekcem ili osip. U tim vam je slučajevima kožna barijera kompromitirana i trebali biste biti oprezniji.

Koristite čisti ručnik nakon svakog tuširanja dok vam koža ne zacijeli. Također, ako ste skloni apscesima - gnojnim džepovima uzrokovanim infekcijom koji su crveni, uzdignuti i bolni - ne koristite ručnike više puta. To bi moglo proširiti infekciju ili pridonijeti pojavi novnih infekcija.

Pravi način za pranje i sušenje ručnika

Ručnike operite u vrućoj vodi s deterdžentom i osušite ih na visokoj temperaturi. Na taj ćete način eliminirati sve gljivice i plijesni. U idealnom slučaju, odaberite deterdžente s enzimima, koji su posebno osmišljeni da razgrađuju prljavštinu i ubijaju klice. Takvim deterdžentima na prednjoj etiketi često piše da imaju enzime za suzbijanje mrlja.

Ako imate osjetljivu kožu, novi proizvod može izazvati iritaciju te ako je primijetite, prestanite koristiti proizvod. Deterdženti koji ne sadrže boje i mirise, a sadrže enzime u svojoj formulaciji, također mogu biti nježniji prema koži.

Druga je opcija dodavanje tekućeg izbjeljivača ili proizvoda za pranje rublja s izbjeljujućim aktivnim kisikom. Svi ovi proizvodi povećavaju učinkovitost procesa pranja. Još jedan koristan savjet jest da operete i osušite ruke nakon dodirivanja prljavog rublja.

Što bi se moglo dogoditi ako ručnike ne mijenjate dva puta tjedno?

Neće svi koji prerijetko mijenjaju ručnike imati problema, no ako ručnik ima miris plijesni, taj smrad možete prenijeti na svoju kožu, a ako ste alergični na plijesan, takav bi ručnik mogao izazvati simptome alergije ili im pridonijeti.

Kao što je spomenuto, tijekom brisanja možete prenijeti patogene s ručnika na svoje tijelo, bez obzira na to što su to "vaše" klice. Rizik da si preko ručnika prenesete neku bolest također ovisi o tome koliko dugo taj patogen može preživjeti i hoće li se doista prenijeti na vaše tijelo. Rizik od kontaminacije općenito je manji nego kod tvrdih površina kao što su kvake i mokri podovi.

Nekim ljudima predugo korištenje istog ručnika neke uzrokovati kožne probleme. Ako ne patite od kožnih infekcija, vaše su navike pranja ručnika vjerojatno optimalne za vas.

Kako "rastegnuti" vrijeme između pranja ručnika

Ovo trebate imati na umu ako želite da vaši ručnici budu što dulje svježi i čisti.

 • Brišite se od glave prema dolje.
 • Korištene ručnike objesite da se osuše, pazeći da su potpuno rašireni, a ne da budu skupljeni u hrpu.
 • Pustite da se ručnici temeljito osuše.
 • Nemojte dijeliti ručnike.
 • Ako osjetite miris plijesni, operite ih s dodatkom izbjeljivača.
 • Ako miris plijesni ne nestane nakon izbjeljivača i sušenja na visokoj temperaturi, zamijenite ručnike. U tom je slučaju malo vjerojatno da ih možete potpuno očistiti.
 • Operite perilicu rublja, koja može nakupiti biofilm koji se prenosi na ručnike. Učinite to dodavanjem izbjeljivača u ciklus bez odjeće, slijedeći upute proizvođača.

Koliko često mijenjati druge vrste ručnika

Sve svoje ručnike mijenjajte u istim intervalima kao i ručnike za kupanje.

Kuhinjske krpe također treba često mijenjati jer mogu biti vrlo prljave. Jedno je istraživanje otkrilo koliformne bakterije na 89% testiranih kuhinjskih krpa, a bakterije E. coli na 25% uzoraka. U tom istraživanju, krpe koje su bile oprane unutar tri dana imale su manje E. coli od onih koje su bile u upotrebi više od četiri dana. Druga istraživanja pokazuju da oko polovica kuhinjskih krpa sadrži bakterije, a one koje su se koristile za više stvari, poput brisanja posuđa i sušenja ruku, imale su veći broj mikroba. Uz to, istraživači su pretpostavili da te krpe mogu uzrokovati i trovanje hranom. Krpe mijenjajte često ili čak svakodnevno, pogotovo ako ih koristite za brisanje površina po kojima se nešto prolilo. Također, svakoj krpi ili ručniku namijenite posebnu svrhu. To uključuje posebnu krpu za sušenje posuđa, a posebnu za brisanje ruku.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije