Agresivnost za vrijeme pijanstva može biti genetski predodređena

Agresivnost za vrijeme pijanstva može biti genetski predodređena

Agresivnost za vrijeme pijanstva može biti genetski predodređena
  • Objavljeno: Srijeda, 29.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje možda konačno objašnjava zašto se neki ljudi pod utjecajem alkohola transformiraju u pobješnjele luđake.

Istraživači su otkrili kako jedna DNA promjena koja blokira gen poznat kao HTR2B tjera ljude da djeluju agresivno kada su pijani.

To utječe na proizvodnju serotonina i njegovo otkrivanje u mozgu.

Kod volontera koje je tim proučavao, istraživači su otkrili kako su zločini koje su počinili pojedinci, bili spontani i nesvrhoviti.

„Nositelji HTR2B varijante gena koji su počinili impulzivne zločine bili su muškarci, a svi su postali nasilni samo dok piju alkohol, što samo po sebi dovodi do problema u ponašanju," prenosi portal TopNewsHealth, a izjavljuje dr. David Goldman iz Nacionalnog instituta za zlouporabu alkohola.

Istraživači su otkrili povezanost s HTR2B genom, a zatim su proveli istraživanje na miševima i otkrili da kada isključe ekvivalenti gen, miševi također postanu impulzivniji.

„Impulzivnost, ili akcije koje ne možemo predvidjeti, faktor su u mnogim patološkim ponašanjima, uključujući samoubojstva, agresiju i ovisnosti," objašnjava Goldman.

„No, to također može biti karakterističnost od velike vrijednosti, ako se recimo moraju donositi brze odluke ili se često nalazite u situacijama gdje se poduzimanje rizika smatra prednošću."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti