Znanstvenici otkrili gene vezane uz pubertet i masnoće u tijelu kod djevojčica

Znanstvenici otkrili gene vezane uz pubertet i masnoće u tijelu kod djevojčica

Znanstvenici otkrili gene vezane uz pubertet i masnoće u tijelu kod djevojčica
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su istaknuli 30 gena koji kontroliraju vrijeme početka puberteta kod žena. Oni također vjeruju kako mnogi od tih gena također igraju ulogu u regulaciji tjelesne težine ili metabolizma masti.

Međunarodni tim istraživača proanalizirao je 32 genska istraživanja koja su uključivala više od 87.000 žena iz Australije, Europe i Sjedinjenih Američkih Država. A tim je zatim izveo replikaciju istraživanja na drugoj skupini od gotovo 15.000 žena.

Osim dva gena koja su već poznata da imaju ulogu kod vremena početka puberteta, tim je identificirao 30 novih gena te imaju sugestivne dokaze za još 10 gena.

Novo identificirani geni uključuju četiri koji su prethodno bili povezani s indeksom tjelesne mase, tri koja igraju ulogu u metabolizmu te tri koja igraju ulogu u regulaciji hormona.

„Naše istraživanje otkrilo je gene uključene u regulaciju hormona, razvoj stanica i drugih bioloških putova povezanih s mehanizmima dobi početka menarhe (pojave prve menstruacije), što pokazuje kako je vrijeme početka puberteta pod kontrolom složenog niza bioloških procesa," objašnjava glavna autorica istraživanja dr. Joanne Murabito, profesorica na Medicinskom fakultetu u Bostonu.

„Nekoliko gena za menarhu povezano je s tjelesnom težinom i pretilošću u drugim istraživanjima, što sugerira kako neke žene mogu imati genetske sklonosti za debljanje i raniji pubertet," dodaje autorica.

„Važno je razumjeti kako ovi „genetski faktori" mogu biti izmijenjeni pod utjecajem promjena u načinu života. Uloženi napori za smanjenje ili prevenciju dječje gojaznosti trebali bi nam zauzvrat pomoći kod smanjene mogućnosti za rani početak puberteta kod djevojčica."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti