Cigarete ubijaju, ali nemojte s time pred pušače

Cigarete ubijaju, ali nemojte s time pred pušače

Cigarete ubijaju, ali nemojte s time pred pušače
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zbog upozorenja na kutiji cigareta koja govore pušačima kakve su kobne posljedice njihove navike, oni možda popuše još i više jer se uz cigaretu lakše nose s neizbježnošću smrti, objavili su istraživači.

Mala studija psihologa iz Sjedinjenih Država, Švicarske i Njemačke pokazala je da upozorenja koja ne govore o smrti, na primjer: 'zbog pušenja ste neprivlačni' ili 'pušenje gadno šteti i vama i ljudima oko vas', znatno djelotvornije mijenjaju mišljenje pušača o toj navici.

To osobito vrijedi za ljude koji puše da bi popravili samopouzdanje, kao mladi koji počinju pušiti da bi impresionirali vršnjake ili se uklopili, te za one koji misle da im pušenje pojačava društvenu težinu, kažu istraživači.

'Općenito, kad pušači na kutiji vide poruku o smrti, oni se aktivno pokušavaju nositi s time, što se manifestira kao nastavak te štetne navike", kažu znanstvenici.

'Da bi antipušačke poruke djelovale, treba uzeti u obzir da razmišljanje o smrti tjera ljude u pušenje'. Studija se temelji na proučavanju 39 pušača, studenata psihologije u dobi od 17 do 41 godinu.

Sudionici su ispunili upitnik da se otkrije koliko je njihovo pušenje povezano sa samopouzdanjem. Poslije su im pokazane kutije cigareta s različitim upozorenjima, a nakon 15-minutne stanke postavljena su im pitanja o pušenju, između ostaloga i pitanje kane li prestati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti