Želja za seksom u 20-ima, 30-ima, 40-ima, 50-ima... Kako se mijenja kod žena i muškaraca?

Želja za seksom u 20-ima, 30-ima, 40-ima, 50-ima... Kako se mijenja kod žena i muškaraca?

Želja za seksom u 20-ima, 30-ima, 40-ima, 50-ima... Kako se mijenja kod žena i muškaraca?
  • Objavljeno: Subota, 11.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Seks i veze

Seksualni nagon se znatno mijenja tijekom godina, ovisno o spolu. Na prvu se možda čini da hormoni igraju glavnu ulogu kada je riječ o želji za seksom, no to zapravo nije u svim slučajevima tako. Drugi čimbenici, kao što su psihološki, društveni i fizički također imaju bitnu ulogu u stvaranju libida. Zato se nerijetko događa da osobe koje bi trebale biti na vrhuncu svoje seksualne snage zapravo imaju manji libido od osoba starije dobi.

Muškarci u 20-im godinama

Tijekom 20-ih godina muškarci imaju visoke razine testosterona, hormona koji je zaslužan za seksualno uzbuđenje, zbog čega muškarci ove dobi obično imaju jak seksualni nagon. S druge strane, oko 8% muškaraca u 20-ima osjeti povremene probleme s erektilnom disfunkcijom. To je stanje koje nastaje zbog zdravstvenog ili psihološkog problema, zbog čega je potrebno razgovarati s liječnikom kako bi se utvrdio razlog problema.

Žene u 20-im godinama

Žene su najplodnije od svojih tinejdžerskih do kasnih 20-ih godina. Zbog toga neke žene ove dobi osjećaju manji seksualni nagon, no nije u potpunosti jasno zašto. Znanstvenici smatraju da se želja za spolnim odnosom kod žena povećava kada plodnost počinje opadati, odnosno pred kraj 20-ih godina.

Muškarci u 30-im i ranim 40-im godinama

Iako se testosteron počinje polako smanjivati oko 35. godine života, mnogi muškarci i dalje imaju jak seksualni nagon tijekom ovih godina. Razina testosterona obično pada za oko 1% godišnje, no kod nekih muškaraca može opadati i brže, što može utjecati na njihov seksualni nagon. Osim toga, brojni muškarci u toj dobi osjećaju velik stres zbog posla, obitelji i drugih obaveza, što u velikoj mjeri može utjecati na to koliko su zainteresirani za seks.

Žene u 30-im i ranim 40-im godinama

Žene imaju najjači seksualni nagon upravo u ovim godinama. Jedno istraživanje je otkrilo da žene u dobi između 27 i 45 godina imaju češće i intenzivnije seksualne fantazije u odnosu na mlađe i starije žene te da češće imaju spolne odnose.

Trudnice i žene nakon poroda

Bez obzira na dob, trudnoća i porod imaju velik utjecaj na seksualni život jer se tijelo i hormoni mijenjaju tijekom trudnoće. To ponekad može značiti povećanje libida, pogotovo tijekom drugog tromjesečja, ali i nedostatak seksualne želje u drugim razdobljima trudnoće. Također, neke trudnice izbjegavaju spolne odnose jer se boje koliko je seks siguran tijekom trudnoće. Iako je u većini slučajeva dozvoljeno imati spolne odnose u tom razdoblju, u nekim je slučajevima potrebno savjetovanje s liječnikom. Dojenje, odgoj djece i drugi poslovi također mogu utjecati na seksualni nagon kod žena.

Muškarci 50+

Za muškarce ove dobi koji su dobrog mentalnog i fizičkog zdravlja ne postoji razlog zašto ne bi i dalje uživali u svom seksualnom životu. Ipak, u ovim se godinama često pojavljuje problem erektilne disfunkcije, odnosno erekcije postaju rjeđe i nedovoljno čvrste za spolni odnos. Samo starenje nije glavni razlog erektilne disfunkcije, već zdravstveni problemi koji dolaze s godinama kao što su bolesti srca, dijabetes, visok kolesterol i lijekovi koji se koriste za njihovo liječenje.

Žene 50+

Nakon što napune 50 godina neke žene postaju više zainteresirane za spolne odnose, jer se više ne moraju brinuti oko neželjene trudnoće i imaju više vremena. Međutim, kako se približava menopauza, tako pada razina estrogena što smanjuje libido kod žena i može dovesti do suhoće vagine. Valovi vrućine, tjeskoba, debljanje i problemi sa spavanjem također mogu narušiti seksualni nagon kod žena.

Bez obzira na spol i dob, kod problema sa seksualnim nagonom je važno razgovarati s liječnikom, jer nizak libido može biti simptom zdravstvenog stanja. Ako problem nije vezan uz zdravlje, liječnik može preporučiti uzimanje hormona koji povećavaju ukupni seksualni nagon ili pak lijekove koji pojačavaju seksualno uzbuđenje.

Osim s liječnikom, važno je razgovarati i sa svojim partnerom. Isprobavanje novih stvari kako se životne faze mijenjaju može pomoći oba partnera da postanu više zainteresirani za seks.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije