Cjepivo protiv svinjske gripe tek krajem godine

Cjepivo protiv svinjske gripe tek krajem godine

Cjepivo protiv svinjske gripe tek krajem godine
  • Objavljeno: Srijeda, 28.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se broj zabilježenih slučajeva svinjske gripe u Hrvatskoj popeo skoro na tisuću, cjepivo u Lijepu Našu stiže tek krajem godine. Kupljeno je milijun i pol doza, no u prvoj rati stići će pola milijuna cjepiva koje će biti rezervirano isključivo za teške kronične bolesnike, zdravstvene djelatnike te ukućane beba mlađih od šest mjeseci.

Svi oni koji razmišljaju i dvoje bi li se cijepili protiv svinjske gripe, ne moraju biti u nedoumici. Cjepivo neće biti dostupno široj javnosti. 'Prioritetne grupe su osobe s teškim kroničnim oboljenjima koje su se pokazale najosjetljivijima na virus H1N1, tj. virus svinjske gripe. Cijepljeni će biti također i zdravstveni djelatnici, prvenstveno liječnici obiteljske medicine, pedijatri, liječnici hitne pomoći itd. U tu grupu spada i osoblje umirovljeničkih domova. Posljednja kategorija koja će primiti cjepivo su ukućani djece mlađe od šest mjeseci i teških bolesnika', pojasnila je za tportal prof. dr. sc. Ira Gjenero-Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Iako se brojka od milijun i pol doza kupljenog cjepiva laiku čini mnogo, ta se brojka treba podijeliti na dva da bi se dobio ukupan broj onih koji će se moći cijepiti. Naime, svaki se pojedinac cijepi s dvije doze. Iako postoje terenska istraživanja koja su pokazala kako odrasla osoba dobro reagira na virus nakon što je primila samo jednu dozu, još nijedna zemlja nije odustala od dvostruke.

Oni koji ne spadaju u kategoriju kojima je cjepivo namijenjeno, neće moći dobiti svoju dozu. 'Cjepivo se ne može kupiti niti privatno naručiti. Ima dovoljno doza za sve one kojima je cijepljenje preporučeno', kazala je Ira Gjenero-Margan te dodala da će se cjepivo za svinjsku gripu u budućnosti vjerojatno komercijalizirati poput cjepiva za običnu gripu jer se 'očekuje da će virus H1N1 ostati zauvijek'.

Svi koji odgovaraju navedenim kriterijima cjepivo će primiti kod svojih liječnika obiteljske medicine. Zdravstvene djelatnike cijepit će djelatnici Zavoda za javno zdravstvo. 'Liječnici obiteljske medicine su nam najvažniji djelatnici u zdravstvu jer je cijelo liječenje na njima. Njih čeka najveći posao. Ipak oni najbolje znaju tko su im kronični bolesnici među pacijentima, na njima je velik posao', pojašnjava Gjenero-Margan. Ona apelira na sve oboljele da na prve simptome bolesti ne odlaze u bolnice, već upravo svojim liječnicima opće prakse.

'Lijekova protiv gripe, Relenze i Tamiflua, i dalje imamo na zalihama. Distribuiramo ih općoj medicini i bolnicama za najteže bolesnike', kaže Gjenero-Margan.

MOGUĆE ZATVARANJE ŠKOLA
Nakon što je svinjska gripa ljetos na velika vrata ušla u Hrvatsku zajedno s učenicima koji su se vraćali s ekskurzija iz zemalja u kojima je zabilježena visoka pojavnost bolesti, u posljednje su vrijeme sve češći slučajevi masovne zaraze upravo po školskim ustanovama, poput Policijske akademije u Zagrebu i triju splitskih gimnazija. Iako su zemlje poput Velike Britanije ili SAD-a kod takvih slučajeva zatvarale škole, u Hrvatskoj ne planiraju prekopirati takvu praksu.

976 oboljelih u Hrvatskoj

 

Prema posljednjim podacima od ponedjeljka, u Hrvatskoj je HZJZ zabilježio ukupno 976 slučajeva svinjske gripe. Od toga je 258 potvrđenih slučajeva.

Kod ostalih 718 zabilježeni su klinički simptomi svinjske gripe pa ih se smatra oboljelima, pojašnjava Gjenero-Margan. Kada je riječ o mjestima gdje su oboljeli grupirani, npr. škole, brisevi se ne uzimaju svima.


'Dosta će se školaraca razboljeti, no nismo skloni zatvaranju škola. Naravno, jedino u slučaju da se svi razbole, onda se škola zatvara. Bilo bi dobro da škole pokušaju raditi i ako je veći broj učenika i nastavnika odsutan. Možda će biti iznimnih situacija kada ćemo zatvarati škole', kazala je Gjenero-Margan.

Hrvatski Zavod za javno zdravstvo poslalo je preporuke po školama da djecu educiraju kako se ponašati. Preventiva protiv svinjske gripe zapravo se svodi na vrlo banalne stvari i osnove higijene. Pri kihanju i kašljanju treba na usta staviti ruku i potrebno je često prati ruke. Oboljeli trebaju zarazu preležati kod kuće i 24 sata nakon što im temperatura padne više nisu zarazni. Samo će oni teže oboljeli primiti Relenzu ili Tamiflu. Ostalima ne preostaje ništa drugo nego vitamin C, čaj i limun.

SLIJEDI VELIK RAST BROJA OBOLJELIH

Iako je većina zemalja zabilježila pad broja oboljelih, pa ponovni porast dolaskom zime, i u Hrvatskoj se očekuje značajan porast broja oboljelih. Gjenero-Margan kaže da je teško predvidjeti koliko će biti povećanje, no naglašava da je značajan rast broja oboljelih siguran.

No u cijeloj priči pozitivna je činjenica da, kada jednom prebolite svinjsku gripu, postajete imuni na nju. Jedino u daljoj budućnosti, pojašnjava Gjenero-Margan, kada osobi koja je preboljela svinjsku gripu značajno padne imunitet u starijoj dobi, postoji mala mogućnost ponovne zaraze. Živi bili pa vidjeli...

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti