Propalo nam cjepivo vrijedno 15 milijuna kuna

Propalo nam cjepivo vrijedno 15 milijuna kuna

Propalo nam cjepivo vrijedno 15 milijuna kuna
  • Objavljeno: Utorak, 06.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Od 340.000 doza cjepiva protiv pandemijskog virusa gripe tipa A H1N1, koliko ih je stiglo u Hrvatsku, potrošeno je samo dvadesetak tisuća doza. Cijepljeno je samo 0,4 posto stanovništva.

Ostatak od naručenih 1,5 milijuna doza ministar Darko Milinović otkazao je zbog premalenog zanimanja i jenjavanja pandemije, piše Večernji list. Cijepljeno je samo 0,4 posto stanovništva, pa tako i dalje više od 300.000 doza cjepiva neiskorišteno leži u skladištu Imunološkog zavoda u Zagrebu te će ih, prema svemu sudeći, morati uništiti jer im rok trajanja istječe u kolovozu.

Pandemijski virus gripe preboljelo je nešto više od 58 tisuća ljudi, što se ubraja u epidemije ne osobitih razmjera i intenziteta, a umrla je 31 osoba, koliko ih umre i od sezonske gripe. Razlika je ipak, što su ove sezone češće umirali mlađi pacijenti.

Većina se cijepila protiv sezonske koje nije ni bilo: Za razliku od pandemijskog cjepiva, koje su Hrvati bojkotirali, svih 600.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe potrošeno je u gotovo rekordnom vremenu. Dogodila se, dakle, rijetko viđena navala na sezonsko cjepivo – primilo ga je oko 13 % populacije – a epidemije sezonskog virusa nema niti će je biti. A za sljedeću sezonu stiže nova formula cjepiva... Tako 15-ak milijuna kuna trenutačno propada, a na zaštitu od "obične" gripe, koja nije ni stigla, HZZO je potrošio oko 25 milijuna.

"Doista apsurdno i naopako! Od gripe koja se nije ni pojavila zaštitilo se 30 puta više ljudi nego od epidemijske, a neki su pacijenti na respiratorima umirali!" rekao je epidemiolog HZJZ-a dr. Bernard Kaić. Napominje i da nema čvrstog objašnjenja ni znanstvenog dokaza zašto je novi virus A H1N1 potisnuo sezonski. Sezonski virus gripe A H3N2 i virus B tek su se sporadično pojavili u Europi.

Ameriku i neke europske zemlje novi je virus pogodio u dva vala, RH je prošao samo jedan i male su šanse da se na proljeće ili ljeto dogodi drugi. Ali, gotovo je sigurno da će virus svinjske gripe kao glavni virus gripe cirkulirati i u sljedećoj sezoni.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti