Psorijatični artritis i alternativni oblici liječenja

Psorijatični artritis i alternativni oblici liječenja

Psorijatični artritis i alternativni oblici liječenja
  • Objavljeno: Petak, 07.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Lijekovi nisu jedini način da ublažite simptome psorijatičnog artritisa. Postoje mnogi prirodni načini koji vam mogu pomoći da se osjećate bolje.

Redovito vježbajte

Najbolji način da ublažite simptome psorijatičnog artritisa je da se više krećete. Vježbe, kao što su hodanje, joga, tai chi ili plivanje, mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima.

Radite vježbe koje jačaju mišiće koji podržavaju vaše zglobove. Posavjetujte se s liječnikom ili fizioterapeutom oko plana i programa vježbanja koji će vam najbolje odgovarati. Joga i tai chi su odlični za ne koji pate od psorijatičnog artritisa jer mogu ublažiti simptome, a neće stavljati dodatan pritisak na zglobove.

Uložite u profesionalnu masažu

Masaža pomaže u opuštanju mišića, ublažavanju boli i ukočenosti. Profesionalna masaža je jedan od najboljih načina da ublažite simptome psorijatičnog artritisa.

Akupunktura i akupresura također mogu pomoći u ublažavanju boli. Kod akupunkture se pomoću tankih igala stimuliraju kritične točke u tijelu i ublažava se bol. Posavjetujte se s liječnikom oko izbora dobrog terapeuta i terapeutu svakako recite da patite od psorijatičnog artritisa prije početka tretmana.

Biljni dodaci

Bilje i dodaci za ublažavanje psorijatičnog artritisa su aloe vera, jabučni ocat, zob, kapsaicin iz ljutih papričica, ulje čajevca i kurkuma. Ovi dodaci mogu ublažiti bolove i upalu u zglobovima.

Nema znanstveno potkrijepljenih tvrdnji koje bi garantirale da će vam ovi dodaci pomoći u ublažavanju simptoma, ali uz prethodno savjetovanje s liječnikom, vam sigurno neće odmoći. Budite oprezni tijekom uzimanja ovih dodataka kako ne biste pretjerali s količinom.

Usvojite zdrave prehrambene navike

Zdrave prehrambene navike će vam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. Zdrava tjelesna težina vam može pomoći u ublažavanju upale, bolova u zglobovima i kroničnog umora. Psorijatični artritis može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti, što je dodatan razlog da usvojite zdrave prehrambene navike.

Mnogi su, nakon uvođenja zdravih prehrambenih navika, osjetili ublažavanje simptoma psorijatičnog artritisa. Neki stručnjaci savjetuju da ne konzumirate gluten ili mliječne proizvode, ali ne postoji univerzalno pravilo za sve.

Smanjite razinu stresa

Stres može pogoršati simptome bilo koje bolesti, uključujući i psorijatični artritis. Vrlo lako se možete naći u začaranom krugu u kojemu sama bolest uzrokuje povišenje razine stresa, a stres pogoršava simptome bolesti.

Uvođenjem zdravih životnih navika ćete napraviti prvi korak u kontroli razine stresa. Meditacija vam može pomoći da se opustite, a aromaterapija se pokazala izrazito učinkovitom u poticanju dobrog raspoloženja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije