Djeca s visokim krvnim tlakom mogu imati poteškoće s učenjem

Djeca s visokim krvnim tlakom mogu imati poteškoće s učenjem

Djeca s visokim krvnim tlakom mogu imati poteškoće s učenjem
  • Objavljeno: Subota, 13.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca s visokim krvnim tlakom imaju četiri puta veću vjerojatnost da će imati poteškoće s učenjem.

Američki znanstvenici objašnjavaju kako osim povećanog rizika od razvoja bolesti srca, njihovo istraživanje sugerira kako hipertenzija (visok krvni tlak) također može utjecati na mentalni razvoj kod mladih.

Istraživačica Heater Adams s Rochesterskog sveučilišta je izjavila: „Ovo istraživanje je također otkrilo kako djeca s hipertenzijom imaju veću vjerojatnost da imaju ADHD."

„Iako je retrospektivan, ovaj rad dodaje još više dokaza o povezanosti hipertenzije i kognitivnih funkcija."

U istraživanju je sudjelovalo 201 dijete u dobi između 10 i 18 godina, a svi su poslani na preglede u kliniku specijaliziranu za hipertenziju. Otkrili su kako njih 101 ima hipertenziju, ili da pate od visokog krvnog tlaka.

Od tih 101, njih 28 posto je imalo poteškoće u učenju, što je znatno iznad prosjeka opće populacije koji iznosi pet posto. Prethodna istraživanja su isključivala djecu s ADHD-om, jer lijekovi koje konzumiraju mogu povećati krvni tlak.

Međutim, istraživači su ih ovaj put uvrstili u istraživanje, jer je također moguće da je veća stopa ADHD-a kod djece s hipertenzijom, odraz problema s mentalnim razvojem uzrokovanih hipertenzijom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti