Izvor svraba istražen na miševima

Izvor svraba istražen na miševima

Izvor svraba istražen na miševima
  • Objavljeno: Subota, 13.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U istraživanju živčanih stanica kod miševa, istraživači su otkrili vezu između svraba i boli koja se odnosi na opekotine.

Istraživači su koristili miševe kako bi ispitali živčane stanice koje prenose bol povezanu s toplinom. Kada su te živčane stanice izgubile sposobnost daljnjeg signaliziranja informacija, miševi su pokazali manje reakcija na toplinu, ali su se počeli neprestano svrbjeti, otkrivaju nam znanstvenici.

„Ovi rezultati povezuju bol povezanu s toplinom s regulirajućom osjetljivošću na svrab, što je vrlo čudno i zanimljivo," objašnjava autor istraživanja Klas Kullander, sa Sveučilišta u Uppsali u Švedskoj.

Ekstreman svrbež je česta komplikacija nakon teških opeklina ili operacije. Općeniti svrbež može biti uzrokovan ekcemom i drugim kožnim poremećajima.

Što više novih saznanja o osnovnim uzrocima svraba, moglo bi nas dovesti do razvoja novih tretmana, predlažu autori istraživanja.

„Ako razmišljamo o dužem vremenskom razdoblju, te uz pomoć još više istraživanja, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti u potpunosti rasvijetliti koja živčana vlakna su odgovorna za sam svrab, a zatim ćemo možda uspjeti zaustaviti svrab u njegovom izvoru," zaključuje Kullander.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti