Dojenje je stvoreno za djecu

Dojenje je stvoreno za djecu

Dojenje je stvoreno za djecu
  • Objavljeno: Petak, 01.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pod sloganom "Potpora majkama ? do zlata", od 1. do 7. kolovoza u Hrvatskoj se obilježava Međunarodni tjedan dojenja koji ove godine poziva svijet na veću potporu majkama koje žele postići zlatni standard u prehrani svojih beba ? isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci života te nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do druge godine života.

O toj temi, kao i potpori majkama u rodilištu, na konferenciji za novinare Ureda UNICEF-a za Hrvatsku među ostalima je govorio prof. dr. sc. Herman Haller, ravnatelj KBC Rijeka. Voditelj programa "Rodilište - prijatelj djece" prof. dr. sc. Josip Grgurić rekao je da u prvih šest mjeseci u Hrvatskoj isključivo doji oko 13,4 posto majki, a čak 50 posto ih odustaje već nakon prvog mjeseca. Također je izvijestio kako je devet od ukupno 34 hrvatska rodilišta zadovoljilo kriterije za primanje priznanja "Rodilište ? prijatelj djece". Dobila su ih rodilišta u Vukovaru, Rijeci, Sv. Duh u Zagrebu, zatim u Dubrovniku, Sinju, Gospiću, Đakovu, Koprivnici i Puli.

Prof. Grgurić je napomenuo kako ih je 1998. godine bilo 15 i da su ove godine sva hrvatska rodilišta pristupila programu, a većina je za osoblje organizirala tečaj o dojenju. Osim toga, izdvojio je važnost neodvajanja majke i djeteta nakon poroda, što nažalost, prema njegovim riječima, nije slučaj u zagrebačkim rodilištima. Naglasio je da nijedno dijete ne bi smjelo već pri porodu doživjeti traumu odvajanja jer je rana emocionalna povezanost od presudnog značenja kod kasnijeg djetetovog razvoja.

Sudionici konferencije su skrenuli pažnju i na potrebu donošenja nacionalnog programa za promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj ili uredbe kojom bi se majke zaštitile od komercijalnih utjecaja koji podrivaju dojenje.

Dr. Herman Haller je rekao da prema nekim podacima u Rijeci čak 45 posto muškaraca prisustvuje porodu, a osiguran je i "rooming?in", što znači da majci treba osigurati privatnost i udobnost tijekom boravka u rodilištu te da društvo općenito treba težiti izgradnji boljih uvjeta za humaniji boravak. Iznimno je bitna i emocionalna povezanost oca, majke i djeteta, a upravo je ona osnova koja osigurava da će budućnost te zajednice biti kvalitetnija. Posebno je bio zanimljiv podatak jednog istraživanja prema kojem očevi koji sudjeluju pri porodu nikad ne zlostavljaju svoju djecu.

Osim toga, dr. Haller smatra da bi s ciljem što veće humanizacije tijekom trudnoće, tijeka poroda i boravka u rodilištu trebalo pokrenuti i projekt "Rodilište - prijatelj majki".

Neonatolog dr. Anita Pavičić-Bošnjak je izvijestila o velikom rastu grupa za potporu dojenja kojih trenutno ima 87, a najviše ih je u Osječko-baranjskoj županiji - 27. Prva takva grupa osnovana je 1995. godine u Čakovcu, da bi veći broj istih bio osnovan 1998. godine.

Riječka iskustva prenijela je i dr. Vesna Mahulja, istaknuvši na početku da je dojenje vještina koja se uči, pa je itekako potrebna upornost majki za tim činom. K tome, 24-satni boravak djeteta s majkom nakon poroda omogućava majci upoznavanje njene bebe te stimulira stvaranje mlijeka. Rijeka se može pohvaliti da od 2002. godine ima banku mlijeka u koju majke mogu pohraniti vlastito mlijeko da bi mogle, u slučaju njegova nestanka, nastaviti dojiti dijete.

Na konferenciji su predstavljeni broševi - zlatne mašnice koje se nose u potporu zaštiti, promicanju i podršci u dojenju. One simboliziraju taj zlatni standard i sastoje se od dva simetrična dijela: jedan simbolizira majku, a drugi dijete.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti