Dostupnost - uzrok pušenja

Dostupnost - uzrok pušenja

Dostupnost - uzrok pušenja
  • Objavljeno: Petak, 18.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca koja mogu lako nabaviti cigarete, od prijatelja ili poznanika, imaju veće izglede postati redoviti pušači, pokazuje studija provedena na djeci u šestom razredu u Americi.

Na sreću, ta bi informacija trebala pomoći zdravstvenim radnicima da pomognu djeci da prestanu i prije nego što počnu, rekli su autori studije koja je objavljena u aktualnom broju časopisa Annals of Internal Medicine.

Pronašli smo da djecu treba pitati samo dva jednostavna pitanja: Je li ti lako nabaviti cigarete? i Imaš li prijatelje koji puše?, i prema odgovorima možete odrediti one koji imaju visok rizik postati redoviti pušači, izjavio je Chyke Doubeni s University of Massachusetts Medical School u objavi za školu. ?Pozitivan odgovor na jedno ili oba ta pitanja trebao bi biti upozorenje doktorima i ostalom osoblju da razgovaraju s roditeljima djeteta o izbjegavanju pušenja.

U studiji koja je trajala tijekom 4 godine, 1.195 djece iz Massachusettsa koji nisu nikad pušili ili su pušili manje od jedanput na tjedan, su odgovorili na navedena pitanja. Od 177 učenika koji su uzeli cigarete, 109 je završilo kao redoviti pušači.

Od onih koji su na kraju studije imali redovitu naviku, većina se složila s izjavom, ?Bilo mi je lako nabaviti cigarete ili su priznali da su imali prijatelja koji puši, ili oboje. Na početku studije, 2002. godine, 21% sudionika su smatrali cigarete lako dostupnima i samo 9% je imalo prijatelje koji puše.

Do kraja studije, polovica ih je mogla lako nabaviti cigarete, i jedna trećina je spoznala da ima prijatelje koji puše. A i kako su bili stariji mogli su kupiti cigarete u dućanu.

?Poruka je jasna: Saznanje da se cigarete lako nabave je kao dolijevanje ulja na vatru kad se radi o pušenju kod mladih, rekao je Doubeni. ?I prijatelj koji puši odmah cigarete čini dostupnim. Uglavnom, djeca koja su rekla da su im cigarete dostupne i da imaju prijatelje koji puše imala su najviši rizik postati redoviti pušeči, u usporedbi s onima koji nisu imali te čimbenike rizika.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti