Koristite li omekšivač za rublje? Ovo je 5 razloga zašto odmah trebate prestati

Koristite li omekšivač za rublje? Ovo je 5 razloga zašto odmah trebate prestati

Koristite li omekšivač za rublje? Ovo je 5 razloga zašto odmah trebate prestati
  • Objavljeno: Petak, 10.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Kada je u pitanju pranje rublja, većina nas se drži jednostavne, provjerene rutine. Napunimo perilicu rublja, stavimo odabrani deterdžent i na kraju dodajemo omekšivač. Dodavanje omekšivača je korak koji mnogi od nas smatraju jako važnim, što ne čudi ako uzmemo u obzir da on doprinosi smanjenju statičkog elektriciteta i gužvanja odjeće, čineći je pritom mekom i mirisnom.

No, jeste li znali da omekšivač može učiniti više štete nego koristi vama, vašoj odjeći i vašoj perilici rublja? U nastavku pročitajte što omekšivač zapravo čini tijekom pranja i saznajte zašto bi bilo najbolje ga jednostavno prestanete koristiti. Na kraju donosimo i dvije prirodne alternative omekšivačima, koje možete početi koristiti već prilikom idućeg pranja rublja.

Omekšivači mogu izazvati alergije

Kod osoba koje imaju osjetljivu kožu ili pate od ekcema, omekšivači mogu izazvati alergijsku reakciju. Ona se može javiti kao svrbež ili upala kože, a u težim slučajevima može doći i do pojave respiratornih problema. Omekšivači često sadrže kvarterne amonijeve spojeve, za koje su istraživanja pokazala da mogu izazvati astmu, kao i iritacije kože.

Ako posumnjate da imate alergijsku reakciju na omekšivač, odmah ga prestanite koristiti i po potrebi potražite liječničku pomoć. Odjeću koja je bila u doticaju s omekšivačem morat ćete ponovno oprati prije idućeg nošenja..

Omekšivači mogu oštetiti odjeću

Pojednostavljeno rečeno, omekšivač djeluje tako da na odjeći stvara poseban “premaz” koji je čini glatkom i mekom. Međutim, time se smanjuje sposobnost upijanja tkanine, što u nekim slučajevima može biti izrazito nepoželjno. Na primjer, ručnici više neće dovoljno učinkovito upijati vodu ili sportska odjeća neće moći upiti znoj tijekom vježbanja.

Osim toga, ako svaki put koristite omekšivač, on će se vjerojatno početi nakupljati u odjeći i spriječiti adekvatno upijanje vode ili deterdženta tijekom pranja. Rezultat su neučinkoviti ciklusi pranja, a posljedica mogu biti neugodni mirisi “zarobljeni” u odjeći, kojih se vrlo teško riješiti.

Omekšivači mogu naštetiti perilici rublja

Omekšivač ne koristi ni za vašoj perilici rublja. Čak i kada je razrijeđena, gusta je tvar koja može ostaviti sluzav talog u ladici za deterdžent, a na tom se mjestu može stvoriti plijesan. Uz to, omekšivač kroz duže vrijeme može čak utjecati na začepljenje cijevi i odvoda, uzrokujući prestanak rada perilice. Neće se otopiti u pranju na niskim temperaturama, pa biste trebalo redovno izdvajati vrijeme i čistiti perlicu.

Omekšivači ne doprinose čistoći odjeće

Iako neki vjeruju u suprotno, omekšivač ne pomaže u procesu čišćenja. Djeluje slično kao regenerator a kosu, prekrivajući odjeću nevidljivim premazom koji je omekšava i dodaje više mirisa. Ako biste pokrenuli ciklus pranja samo s omekšivačem, odjeća ne bi bila čista, no s druge strane, ako biste pokrenuli ciklus samo s deterdžentom, snaga čišćenja ne bi bila smanjena.

Omekšivači negativno utječu na okoliš

Većina omekšivača sadrži sastojke na bazi nafte i nisu biorazgradivi te s vremenom mogu uzrokovati značajne štete u okolišu. Poznato je da se takozvani kvaterni amonijevi spojevi mogu biti opasni za život u moru, a oni su ključan sastojak većine omekšivača.

Osim toga, treba razmišljati i o ambalaži. Prestanak korištenja omekšivača ujedno znači i smanjenje plastičnog otpada.

Što koristiti umjesto omekšivača?

Srećom, postoje jednostavne alternative uz koje će vaše rublje i dalje biti mekano unatoč tome što ne koristite omekšivač.

Kako biste omekšali rublje, dodajte ½ šalice sode bikarbone ili ¼ šalice destiliranog bijelog octa. Ako vam je miris octa preintenzivan, možete dodati nekoliko nekoliko kapi eteričnog ulja. Samo je važno zapamtiti da nikako ne dodajete ocat ako koristite izbjeljivač jer to izaziva stvaranje opasnih para.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije