Dugovječnost nasljedna?

Dugovječnost nasljedna?

Dugovječnost nasljedna?
  • Objavljeno: Petak, 28.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljudi koji su uspjeli doživjeti dob od 100 godina doista imaju neke "dobre gene" koje prenose na svoju djecu prema rezultatima nove studije, objavljeno je na Reuters Health.

Studija, provedena na više od 600 starijih osoba iz Sjedinjenih Američkih Država je pronašla da djeca stogodišnjaka žive duže i imaju bitno manje šanse da će razviti dijabetes ili imati srčani ili moždani udar tijekom četiri godine.

Rezultati upućuju na to da djeca stogodišnjaka imaju sklonost da zadrže "kardiovaskularnu prednost" nad svojim vršnjacima u procesu starenja, naglasila je Emily R. Adams i njeni kolege s Boston University i Boston Medical Center.

"Ovi rezultati naglašavaju da postoje fiziološki razlozi da se dugovječnost pojavljuje u obiteljima i da potomci stogodišnjaka imaju veće šanse da će starjeti s boljim zdravljem kardiovaskualrnog sustava i sa manjom smrtnosću od njihovih vršnjaka", napisali su autori u časopisu "Journal of the American Geriatrics Society".

Studija je uključivala 440 muškaraca i žena koji su imali barem jednog roditelja koji je doživio 100 godina i više, i 192 odrasle osobe čiji su roditelji živjeli unutar prosječno očekivanog trajanja života. Prosječna dob u obje skupine je bila 72 godine na početku studije.

Tijekom slijedeće 4 godine, Adams i njeni kolege su pronašli, da djeca su stogodišnjaka imala 81% manje šanse da će umrijeti i imali su značajno manje šanse da će razviti kardiovaskularne probleme ili dijabetes.

Njih samo 0.7% je imalo srčani udar tijekom perioda praćenja, u usporedbi sa 3.5% u kontrolnoj skupini. Slično tome, 1% je imalo moždani udar u grupi djece stogodišnjaka naspram 6% njihovih vršnjaka.

Istovremeno, novodijagnosticirani dijabetes je imalo 5% u kontrolnoj grupi i samo 0.8% u grupi djece stogodišnjaka. "Trenutni rezultati sugeriraju da potomci stogodišnjaka prate svoje roditelje, izbjegavajući vaskularna oboljenja koja pogađaju njihove vršnjake, i što je najvažnije, imaju manje šanse da će umrijeti tijekom vremena", napisali su istraživači.

Dodali su da rezultati također naglašavaju važnost dobrog kardiovaskularnog zdravlja u svačijoj šansi za izrazito dugovječan život.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti