Djeca stogodišnjaka žive duže i zdravije

Djeca stogodišnjaka žive duže i zdravije

Djeca stogodišnjaka žive duže i zdravije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Studija, provedena na više od 600 starijih osoba iz Sjedinjenih Američkih Država, pronašla je da djeca stogodišnjaka žive duže i imaju znatno manje izglede da će razviti dijabetes ili imati srčani ili moždani udar tijekom četiri godine.

Rezultati upućuju na to da djeca stogodišnjaka imaju sklonost zadržati 'kardiovaskularnu prednost' nad svojim vršnjacima u procesu starenja, istaknula je Emily R. Adams i njezini kolege s Boston University i Boston Medical Centera.

- Ovi rezultati ističu kako postoje fiziološki razlozi da se dugovječnost pojavljuje u obiteljima i da potomci stogodišnjaka imaju veće izglede da će starjeti s boljim zdravljem kardiovaskularnog sustava i s manjom smrtnošću od svojih vršnjaka - napisali su autori u časopisu Journal of the American Geriatrics Society.

Studija je uključivala 440 muškaraca i žena koji su imali barem jednog roditelja koji je doživio 100 godina i više, i 192 odrasle osobe čiji su roditelji živjeli unutar prosječno očekivanog trajanja života. Prosječna je dob na početku studije u objema skupinama bila 72 godine.

Tijekom sljedeće četiri godine, Adams i njezini kolege pronašli su da su djeca stogodišnjaka imala 81 posto manje izgleda da će umrijeti i znatno manje izglede da će razviti kardiovaskularne probleme ili dijabetes.

Njih samo 0,7 posto imalo je srčani udar tijekom razdoblja praćenja, u usporedbi sa 3,5 posto u kontrolnoj skupini. Slično tome, jedan posto ispitanika imalo je moždani udar u skupini djece stogodišnjaka naprema šest posto njihovih vršnjaka.

Istodobno, novodijagnosticirani dijabetes imalo je pet posto u kontrolnoj skupini i samo 0,8 posto u skupini djece stogodišnjaka. - Trenutni rezultati pokazuju da potomci stogodišnjaka prate svoje roditelje, izbjegavajući vaskularne bolesti koje pogađaju njihove vršnjake, i što je najvažnije, imaju manje izglede za kraći život - napisali su istraživači.

Dodali su da rezultati također ističu važnost dobrog kardiovaskularnog zdravlja u svačijemu izgledu za izrazito dugovječan život.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti