Opasne kućne kemikalije

Opasne kućne kemikalije

Opasne kućne kemikalije
  • Objavljeno: Petak, 28.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema novoj studiji, uobičajeni prozvodi, kao sredstva za čišćenje, kozmetički prozivodi, hrana i elektroničke naprave koje se koriste u kućanstvu su značajan izvor izloženosti pojedinca kemijskim tvarima tijekom vremena.

Istraživači su pronašli da dok su konzumenti svjesni rizika koji postoji od bisfenola A u nekim plastičnim bocama i olova u nekim igračkama, nisu svjesni - i često to teško i razumiju - koliko su opasne razine kemijske kontaminacije koja je uzrokovana proizvodima u kućanstvu.

Kada su sudionici studije bili informirani o kemijskoj kontaminaciji, nisu bili zabrinuti, već su bili potaknuti da saznaju još više informacija o njihovoj svakodnevnoj izloženosti kemikalijama.

"Istraživanje opisuje kako znanost počinje igrati značajnu ulogu u u otkrivanju i redefiniranju problema okoliša koji nisu odmah uočljivi kroz neposredno iskustvo", izjavila je Rebecca Gasior Altman, sociolog na Brown University i vodeći autor studije. "Zagađenje u kući je bilo slijepa točka za društvo". Studija je objavljena u časopisu "The Journal of Health and Social Behavior".

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti