Farmaceutski gigant mora platiti 572 milijuna dolara odštete

Farmaceutski gigant mora platiti 572 milijuna dolara odštete

Farmaceutski gigant mora platiti 572 milijuna dolara odštete
  • Objavljeno: Srijeda, 28.08.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Na čak 42 stranice sudac Thad Balkman objasnio je svoju odluku i koju odgovornost snosi farmaceutski gigant Johnson&Johnson koji je ovom povijesnom presudom optužen za stvaranje najteže epidemije ovisnosti na prostorima Sjedinjenim Američkih Država u njihovoj povijesti. Johnson&Johnson je najavio žalbu na dotičnu presudu.

U pitanju je ovisnost i brojne smrti zbog lijekova protiv bolova na bazi opioida. Opioid je bila koja tvar koja se veže na opioidne receptore, a opioidni analgetici blokiraju provođenje impulsa boli od periferije k mozgu. U ovu vrstu analgetika spada prije svega morfij, ali i primjerice njegovi derivati, poput heroina, kodeina, te sintetski spojevi koji imaju isti mehanizam djelovanja. No, osim što lijekovi na bazi opioida uspješno suzbijaju bol, oni imaju brojne nuspojave, poput razvoja euforije, tolerancije i ovisnosti. Oni su opasni i primjenjuju se samo kada za to uistinu postoji medicinsko opravdanje.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu bolesti i prevenciju opioidi su bili uključeni u čak 400.000 slučaja predoziranja u Sjedinjenim Američkim Državama u periodu od 1999. do 2017. Od 2000. godine u Oklahomi je čak 6.000 osoba umrlo od predoziranja opioidima.

Za širenje ove epidemije bile su optužene u početku tri tvrtke. Purdue Pharma zbog lijeka zvanog OxyContin i multinacionalna kompanija Teva. Obje tvrtke su se početkom ove godine nagodile s tužiteljstvom - Purdue Pharma je pristala isplatiti 270 milijuna, a Teva 85 milijuna dolara vlastima Oklahome. Ostala je samo tvrtka Johnson&Johnson koja je presudom dužna vlastima Oklahome isplatiti 572 milijuna dolara.

U presudi stoji kao su liječnicima bili slani prodajni savjetnici s lažnim informacijama, kako je oglašavanje na internetu bilo temeljeno na lažnim obećanjima te kako je tvrtka bila u dogovoru s drugim kompanijama.

Farmaceutski div Johnson&Johnson najavio je žalbu temeljem činjenice kako su njegovi lijekovi dobili odobrenje saveznih regulatora. Ovo je prva presuda ove vrste, stoga se smatra kako će uskoro uslijediti niz sličnih presuda.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti