Imamo stvarno jako loše vijesti o oralnom seksu!

Imamo stvarno jako loše vijesti o oralnom seksu!

Imamo stvarno jako loše vijesti o oralnom seksu!
  • Objavljeno: Srijeda, 08.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphoto

Kategorija: Zanimljivosti

Oralni seks u monogamnoj vezi ne bi trebao biti problem ali novo istraživanje otkriva da muškarci koji imaju velik broj oralnih seksualnih partnera mogu povećati rizik od raka glave i vrata. Isto vrijedi i za muškarce koji puše, a najviši rizik imaju muškarci koji puše i imaju velik broj oralnih partnera.

Istraživanje pokazuje da je HPV povezan s orofaringealnim karcinomom pločastih stanica. Među muškarcima se broj oboljelih udvostručio u zadnjih 20 godina. Procjenjuje se daće do 2020. godine orofaringealni karcinom u SAD-u postati veći problem od raka vrata maternice.

Provjerite koja su najčešća pitanja o HPV-u!

Doktorica Amber D'Souza, izvanredna profesorica na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, kaže: "Otkrili smo da je oralna infekcija HPV-om koji uzrokuje karcinom rijetka među ženama bez obzira na to koliko su imale oralnih partnera. Među muškarcima koji nisu pušili, oralna infekcija HPV-om koji uzrokuje karcinom bila je rjeđa kod onih koji su imali manje od pet oralnih partnera, iako su se šanse povećale s brojem oralnih seksualnih partnera i pušenjem."

Istraživanje objavljeno u Annals of Oncology uključivalo je 13.089 ljudi u dobi između 20 i 69 godina, koji su testirani na oralnu HPV infekciju.

Muškarci koji su imali oralni seks s pet ili više partnera imaju prevalenciju od 7,4 posto za oralnu infekciju s tipovima HPV-a koji uzrokuju rak. Ovo se uspoređuje s 1,5 posto muškaraca koji su imali oralni seks s jednim ili nijednim partnerom. Kod muškaraca koji su imali dva do četiri oralna partnera, rizik je porastao za 4 posto. Pušenje je povećalo rizik na 7,1 posto. Muškarcima koji puše i imali su oralni seks s pet ili više partnera postotak za oboljenje je skočio na 15%.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti