Istraživači dokazali da razvoj jezika započinje u maternici!

Istraživači dokazali da razvoj jezika započinje u maternici!

Istraživači dokazali da razvoj jezika započinje u maternici!
  • Objavljeno: Subota, 29.07.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Fetusi mogu čuti što se događa oko njih dok su u majčinoj utrobi. Istraživači već dugo tvrde da razvoj ljudskog jezika može započeti vrlo rano, čak nekoliko dana nakon rođenja.

Djeca stara nekoliko dana su pokazala osjetljivost na ritmičke razlike između jezika. Prethodna istraživanja su to pokazala promjenama u ponašanju djeteta.

Provjerite koje stvari bebe mogu učiniti prije prve godine života!

Voditelj istraživanja Utako Minai je izjavio da već postoji studija koja je ukazivala da bi fetusi mogli razlikovati tipove jezika prema ritmičkim uzorcima. Prethodna studija koristila je ultrazvuk kako bi se utvrdile promjene u brzini otkucaja srca ako su fetusi prepoznali promjene jezika.

Dvije osobe su govorile dvama različitim jezicima. Istraživači su otkrili su da su fetusi osjetljivi na promjenu zvukova, ali nije bilo jasno jesu li fetusi osjetljivi na razlike u jeziku ili razlike u govorniku.

To su odlučili utvrditi korištenjem biomagnetometra. Osjetljiviji je na promjene ritma otkucaja srca od ultrazvuka. Očito, srce ne čuje, pa ako dijete reagira na promjenu jezika promjenom brzine otkucaja srca, odgovor bi došao iz mozga. To je upravo ono što je nedavna studija i potvrdila.

Mozak fetusa se brzo razvija. Maternica je bučno mjesto, a fetus je izložen zvukovima majčinih crijeva, njezinim otkucajima srca i vanjskim zvukovima. Bez izlaganja zvuku, slušni korteks ne bi dobio dovoljno stimulacije za pravilan razvoj.

Dvojezični govornik je napravio snimku na engleskom i japanskom jeziku. Naravno, srčana frekvencija se promijenila kada je fetus čuo nepoznat i ritmički različit jezik (japanski).

Ovi rezultati upućuju na to da razvoj jezika doista počinje u maternici. Fetusi podešavaju svoje uši jeziku kojim su okruženi čak i prije rođenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti