Kako meditacija pobjeđuje anksioznost?

Kako meditacija pobjeđuje anksioznost?

Kako meditacija pobjeđuje anksioznost?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Meditacijom kontroliramo misli i emocije, a poznata je po tome da pospješuje funkcije mozga. Znanstvenici sada puno bolje razumiju način na koji meditacija utječe na mozak.

Američki znanstvenici su otkrili da meditacija utječe na aktivnost određenih dijelova mozga, naročito dijela koji je zadužen za kontrolu razmišljanja i emocija.

"Meditacijom postižemo kontrolu nad mislima i svakidašnjim reakcijama", izjavio je voditelj istraživanja prof. Fadel Zeidan.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Social Cognitive and Affective Neuroscience, je sudjelovalo 15 osoba s normalnom razinom svakodnevne anksioznosti.

Nisu patili od mentalnih poremećaja niti su ikada prije meditirali. Znanstvenici su mjerili razinu anksioznosti i skenirali njihov mozak prije, tijekom i nakon meditacije.

Prije svega su vježbali meditaciju 4 puta po 20 minuta. Nakon treninga znanstvenici su mjerili razinu anksioznosti i skenirali mozak.

Rezultati skeniranja su pokazali da se razina anksioznosti smanjila za čak 39%. Snimke mozga su jasno pokazalo da su tijekom i nakon meditacije dijelovi mozga koji kontroliraju misli i reakcije bili značajno aktivniji.

Znanstvenici ističu da je meditacija dobar način postizanja kontrole nad vlastitim umom, a sve što vam treba je malo vježbanja kako biste tehniku meditacije usavršili.

Prethodna istraživanja su pokazala da meditacijom možemo regulirati razinu krvnog tlaka, smanjiti razinu kronične upale u tijelu, ublažiti simptome depresije, popraviti raspoloženje i spriječiti prečeste promjene raspoloženja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti