Terapeutkinja otkriva koju rečenicu ne smijete reći djetetu kad je uznemireno

Terapeutkinja otkriva koju rečenicu ne smijete reći djetetu kad je uznemireno

Terapeutkinja otkriva koju rečenicu ne smijete reći djetetu kad je uznemireno
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Kada je dijete ljuto, jedna od najlakših stvari koju možete učiniti jest da mu kažete da se smiri, a stručnjaci objašnjavaju zašto ta fraza neće ublažiti problem i što biste trebali učiniti umjesto toga. Izraz "smiri se" kontrolira, odbacuje i sugerira da su osjećaji osobe nevažeći, piše portal Parents. Također, može pogoršati anksioznost.

Psihoterapeutkinja Rachael Snyder, specijalizirana za tinejdžersku anksioznost, depresiju i traumu, otkrila je da „smiri se“ roditelji nikada ne bi smjeli reći djetetu kada je uznemireno, uplašeno ili ljuto jer ta rečenica ne potiče rasti ne promiče zdrave vještine suočavanja s problemom. Umjesto toga ova izjava uzrokuje da vaše dijete osjeća kao da mora ignorirati vlastite osjećaje, ali i da nije u redu plakati ili uzrujati se. "To djetetu govori da izražavanje emocija nije prihvaćeno ni prikladno, nešto što nikako ne bih preporučila nijednom roditelju jer takav pristup nije zdrav'', kaže Snyder.

Ovakav pristup također može utjecati na dijete kada odraste. Prema Snyder, kada su nečije emocionalne potrebe potisnute tijekom djetinjstva, oni se bore s njima u odrasloj dobi. "Postoje odrasli koji zadržavaju emocije ili ih u potpunosti ignoriraju jer im je u jednom trenutku života rečeno da ih nije u redu jasno i otvoreno izražavati", objašnjava psihoterapeutkinja.

Što roditelji mogu reći umjesto toga?

Kako biste djetetu pomogli ublažiti emocije, koristite sporo govorenje, miran ton glasa i potaknite ih da odvoje svoje emocije od svog ponašanja. Promjena govora je ključna, kaže Shannon Freud, socijalna radnica iz Toronta. "Umjesto da kažete „smirite se“, recite nešto poput: 'Hej, uz tebe sam. Što mogu učiniti za tebe?“

Synder se slaže da korištenje izjava poput: „Trenutno si tužan, želiš li da sjednem s tobom?“ ili „Razljutilo te kad se slomila igračka, želiš li razgovarati o tome?“ može biti od velike pomoći. Ove izjave potvrđuju djetetove emocije, daju im do znanja da je u redu imati te osjećaje i pomažu im da osjete da nisu sami, smatra stručnjakinja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije