Najbolji trik za čišćenje daske za rezanje u 4 brzinska koraka!

Najbolji trik za čišćenje daske za rezanje u 4 brzinska koraka!

Najbolji trik za čišćenje daske za rezanje u 4 brzinska koraka!
  • Objavljeno: Subota, 12.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zanimljivosti

Drvena daska lijepa je i funkcionalna površina za rezanje i posluživanje. Redovno pranje blagim sredstvom za posuđe pomaže u održavanju njezine čistoće, no svi znamo da je drvo lako upijajući materijal na kojem često ostaju mrlje. Kako bi vaša daska za rezanje godinama zadržala svoj izvorni oblik i sjaj, trebali biste je redovito čistiti pomoću limuna i soli.

Postupak je jednostavan: pospite grubu sol na drvenu dasku za rezanje i istrljajte je polovicom limuna - pustite da sok iscuri dok trljate sol. To će pomoći u održavanju prirodne ljepote drva.

Kako očistiti drvenu dasku za rezanje limunom

1. Uvijek je operite sapunom i toplom vodom

Iako je kombinacija soli i limuna odlična za uklanjanje mrlja, kako biste bili sigurno da ćete učinkovito uništiti prisutne bakterije, trebate koristiti i sapuna. Da biste očistili dasku za rezanje nakon svake upotrebe, temeljito je operite četkom za ribanje, toplom vodom i blagim sredstvom za pranje posuđa bez mirisa.

2. Nikada je ne stavljajte u perilicu posuđa

Kako biste održali dugovječnost drvene daske za rezanje, držite je podalje od perilice posuđa. Sva ta voda i toplina mogu uzrokovati da se daska raspukne i/ili počne savijati, a posljednje što želite je koristiti oštar nož na neravnoj površini za rezanje.

3. Redovito je čistite solju i limunom

Zamislite sok koji se cijedi iz srednje pečenog odreska ili cikle. Ovakve tekućine mogu na dasci za rezanje ostaviti mrlje koje samo sapun ne može ukloniti, alim i sol uspješno djeluju i kad su u pitanju takvi tragovi. Već sam limun djeluje kao prirodno, ali moćno sredstvo za čišćenje jer sadrži limunsku kiselina, koja je odlična za vodene mrlje, te d-limonene, koji je izvrstan od odmašćivanje. Uz, ulja u korici limuna imaju antibakterijska svojstva. S druge strane, sol djeluje kao abrazivno sredstvo.

4. Osušite je odmah nakon pranja

Znate ono savijanja i pucanja koje može uzrokovati perilica posuđa? Isti problem može se pojaviti, iako u manjoj mjeri, kada ostavite drvenu dasku za rezanje da se suši na zraku. Za to vrijeme voda prodire dublje u drvo te izaziva njegovo širenje, što dovodi do savijanja, odnosno pucanja.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti