Masti pogoršavaju simptome astme?

Masti pogoršavaju simptome astme?

Masti pogoršavaju simptome astme?
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe, koje pate od astme, simptome mogu ublažiti na način da povećaju unos vlakana, a smanje unos masti, otkriva novo istraživanje australskih znanstvenika.

U istraživanju, osobe koje su imale izražene simptome astme su jele 5 grama masti više od preporučenog i 5 grama vlakana manje od preporučenog.

Rezultati su pokazali da svako povećanje unosa masti od 10 grama, simptome astme pogoršava za čak 48%, bez obzira na ukupni dnevni unos kalorija.

"Rezultati ovog istraživanja pokazuju da osobe, koje pate od astme, trebaju svakako smanjiti unos masti i povećati unos vlakana", izjavio je voditelj istraživanja prof. Bronwyn Berthon.

Prethodna istraživanja, provedena na laboratorijskim miševima, su također pokazala da povećanje unosa vlakana može ublažiti simptome astme.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 137 osoba, koje pate od astme i 65 osoba koje ne pate od astme. Sudionici su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o načinu prehrane, kao i prosječnom unosu vlakana i masti. Znanstvenici su prikupili uzroke krvi za analizu.

Rezultati su pokazali da osobe, koje prekomjerno konzumiraju masti, imaju povećanu razinu kronične upale u tijelu, za koju je dokazano da pogoršava simptome različitih bolesti, ali i da povećava rizik od nastanka bolesti srca, krvožilnog sustava, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i raznih vrsta raka.

Znanstvenici ističu da nije toliko važan tip hrane koju unosimo, već količina te iste hrane. Naime, tijelu je potreban izvor svih tvari, uključujući i masti, ali je važno da se u što rjeđe slučajeva preporučeni dnevni unos prekorači, prenosi DailyMail.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti