Kampanja o prevenciji i ranom otkrivanju raka „mRAK kampanja“

Kampanja o prevenciji i ranom otkrivanju raka „mRAK kampanja“

Kampanja o prevenciji i ranom otkrivanju raka „mRAK kampanja“
  • Objavljeno: Petak, 11.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rak debelog crijeva dugo je bila bolest koja je izazivala predrasude, sram i nerazumijevanje. A neki ljudi misle da uznapredovali rak debelog crijeva nije moguće spriječiti, te stoga ne odlaze na preglede. A u biti, za nastanak karcinoma debelog crijeva potrebno je dugo vremena, pa ga je zato u najvećem broju slučajeva moguće prevenirati i spriječiti relativno jednostavnim postupkom odstranjenja polipa u debelom crijevu. Rak debelog crijeva je u 90% slučajeva izlječiv ukoliko se otkrije u ranom stadiju.  Znači u ranim fazama razvoja raka debelog crijeva najčešće nema nikakvih znakova i simptoma i zato je važno obavljati redovne kontrole. Jedna od jednostavnijih i lako dostupnih metoda je i hemokult, tj. pretraga stolice.

Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska CroMSIC i udruga oboljelih i liječenih od malignih bolesti, njihovih obitelji i prijatelja „Za novi dan" pokreću javno zdravstvenu-edukativnu kampanju srednjoškolaca o prevenciji i ranom otkrivanju raka, naziva „mRAK kampanja".

Osigurati zdravlje naše djece mora biti jednak prioritet kao i naučiti ih čitati i pisati, stoga je jedan od ciljeva kampanje edukacija srednjoškolaca o prevenciji raka. Kroz edukativne radionice,vršnjačkom edukacijom studenti medicine će educirati srednjoškolce o važnosti prevencije i rano otkrivanju raka, te uz njihovo sudjelovanje potaknuti građane - njihove roditelje, bake i djedove - da se odazovu na programe ranog otkrivanja raka.

Naša zemlja se, prema EUROSTAT-u nalazi na visokom 2. mjestu po smrtnosti od raka i zaista je važno uložiti dodatan trud da se svi zajedno uključimo u borbu protiv raka. Kampanju započinjemo s naglaskom na rak debelog crijeva, je se radi o 2. najučestalijem raku kod oba spola i rezultati dvogodišnjeg provođenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva su pokazali da je besplatno testiranje obavila tek svaka peta osoba! Odaziv je na nacionalnoj razini iznosio samo 20 posto. Dalje napomenimo da je tijekom 2008. od zloćudnih bolesti ukupno umrlo 13.280 osoba. Rak u prosjeku svaki dan odnese 36 života, a godišnje se s dijagnozom raka suoči oko 20.500 stanovnika. Najviše smrti uzrokuje rak pluća, koji je u 2008. godini odnio 2750 života, slijedi rak debelog crijeva koji je odnio 1855 osoba, dok je rak dojke uzrokovao smrt 902 žene.

Edukacija će se provoditi na nacionalnoj razini i trajat će 3. godine. Osim raka debelog crijeva, obuhvatit će i rak dojke, pluća, testisa, prostate i vrata maternice. Organizacijom manifestacija i distribucijom edukativnih materijala dodatno će raditi na podizanju svijesti opće populacije o bolesti raka. Tako da vas i ovim putem pozivaju na svoju prvu manifestaciju u sklopu projekta „mRAK kampanja" koja će se održati u subotu , 12. lipnja 2010. u vremenu od 10:00 do 18:00 sati na malom jezeru Jarun (kod kluba Aquarius). Manifestacija će se sastojati od prezentacije vršnjačke edukacije; sporskih igara i važnosti bavljenja fizičkim aktivnostima; preventivnih programa i humanitarnim koncertom: Robert T. Zuber & Methodus uz gostovanje Jelene Radan.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti