Opstipacija u djetinjstvu

Opstipacija u djetinjstvu

Opstipacija u djetinjstvu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kronični slučajevi opstipacije u djetinjstvu mogli bi ostati problem i kasnije u životu za veliki broj djece, pokazuju istraživanja.

Stručnjaci su zaključili da od 401 djece i mladeži koji su liječeni od kronične opstipacije,  jedna četvrtina je i dalje imala te iste simptome 11 godina poslije.

Šanse za dugoročnu opstipaciju su  veće kada se problem pojavi kasnije u djetinjstvu ili kada prođu godine između prve pojave simptoma opstipacije kod djeteta i traženja stručne pomoći. Na primjer kod dječaka kod kojeg su se  simptomi pojavili u dobi od 3 godine, šanse za opstipaciju u odraslim godinama se povećavaju za 7 posto ako  postoji razmak od godinu dana između pojave simptoma i posjeta stručnjaku.

Ove šanse se povećavaju na 31% sa devetogodišnjem odgodom posjeta.

Istraživanja su se radili na djeci čiji su problemi bili dovoljno ozbiljni da bi potražili pomoć unutar specijalističke klinike. Pa zbog toga, istraživači naglašavaju da ovo možda nije reprezentativno za djecu sa manje ozbiljnim problemima opstipacije.

Stručnjaci savjetuju da djeca posjete doktora ako imaju opstipaciju duže od dva tjedna. U većini slučajeva liječenje uključuje mijenjanje prehrane, uključivanje više vlakna, voća i povrća u prehranu i sa odobrenjem doktora korištenje laksativa.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti