Ove namirnice trebate izbjegavati ako imate probleme sa štitnjačom

Ove namirnice trebate izbjegavati ako imate probleme sa štitnjačom

Ove namirnice trebate izbjegavati ako imate probleme sa štitnjačom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Štitnjača je važna žlijezda koja se nalazi u donjem dijelu vrata, stvara hormone koji utječu na funkciju svih organa, uključujući one koji utječu na rad i kontrolu metabolizma. Osim toga, hormoni štitnjače važni su za održavanje tjelesne temperature i održavanje normalne aktivnosti centra za disanje, kontrolu potrošnje energije i potrošnje kisika. Ako patite od bolesti štitnjače, vaše tijelo vjerojatno proizvodi previše ili premalo hormona.

Hipotireoza: koju hranu izbjegavati?

Štitnjača može biti povezana s nekoliko bolesti, među kojima su hipotireoza, hipertireoza, eutireotična guša i bolest tiroidne autonomije.

Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja hormona štitnjače. Često je primarna nuspojava hipotireoze debljanje, uglavnom zbog zadržavanja tekućine. Ako primjećujete dobivanje na težini, koje nije u skladu s vašim zdravim prehrambenim navikama i aktivnim vježbanjem, obratite se liječniku jer bi upravo hipertireoza mogla biti uzročnik.

U radu objavljenom u British Medical Journalu, znanstvenici su otkrili da uravnotežena prehrana igra važnu ulogu kada se usredotočite na probleme sa štitnjačom, prenosi eatthis.com. Pravilna prehrana od velike je važnosti kada je riječ o zdravlju vaše štitnjače, a najgora hrana koju možete konzumirati je ona koja sadrži goitrogene. Ako nemate problema sa štitnjačom, o količini unosa ovih tvari ne morate brinuti.

Koje namirnice sadrže goitrogene?

Goitrogeni su supstance koje se nalaze u nekim namirnicama i lijekovima te mogu ometati rad štitnjače. Sadrže spoj nazvan 'goitrin', koji može ometati sintezu hormona štitnjače, uz nedostatak joda. Uključeni su u veliki broj namirnica, a kao i svakom hranom, najbitnija je umjerenost. Nalaze se u povrću, voću, škrobnim biljkama i hrani na bazi soje. Namirnice koje spadaju u ovu skupinu ne bi trebalo jesti sirove.

Izotiocijanati: riječ je o kemijskim spojevima koji se uglavnom nalaze u krucifernom povrću koje uključuju brokula, prokulice, karfiol, kupus, kelj, špinat, repa... Oni mogu poremetiti signalizaciju kroz staničnu membranu stanica štitnjače. Zbog svojih bogatih nutritivnih vrijednosti, umjesto eliminacije, pripremajte ovo povrće na pari ili kuhano jer toplina eliminira goitrogeni efekt.

Voće: breskve, jagode i kruške također su namirnice koje biste trebali izbjegavati ili ih jesti umjereno kako biste povećali proizvodnju hormona u tijelu.

Soja i proizvodi od soje: sojino mlijeko, sojin umak ili soja u bilo kojem drugom obliku, nepovoljna je za smanjeno stvaranje hormona štitnjače. Preporučuje se i izbjegavanje energetskih pločica jer većinom sadrže sojin lecitin.

Gluten: poseban oprez preporučuje se za hranu koja sadrži gluten, poput pšenice i ječma, ali i za brzu hranu. Ako odlučite jesti gluten, svakako izaberite kruh, tjesteninu i rižu od cjelovitih žitarica jer sadrže vlakna i druge hranjive tvari. Mogu poboljšati rad crijeva jer je zatvor čest simptom hipotireoze. Nemojte uzimati lijekove protiv hipotireoze nekoliko sati prije ili nakon hrane bogate vlaknima.

Hipertireoza: koju hranu izbjegavati?

U slučaju hipertireoze posebno se preporučuje izbjegavanje hrane koja je bogata jodom. Jod je bitan za proizvodnju hormona štitnjače, te ukoliko dolazi do prevelike proizvodnje tih hormona, bitno je smanjiti unos joda u organizam.

Spojevi joda: alge, morska hrana (tuna, bakalar, škampi), ali i mliječni proizvodi jer, primjerice, 250 ml jogurta osigurava nešto više od 50% preporučenih količina joda. Ako kupujete sol, izbjegavajte jodiranu.

Rafinirano brašno: sadrži manje hranjivih tvari od cjelovite pšenice i teško se probavlja. Rafinirano brašno ima visoki glikemijski indeks te može poremetiti razinu šećera i hormona u krvi.

Crveno meso: kontroliranim i umjerenim unosom crvenog mesa možemo pozitivno utjecati na svoje zdravlje, a može se i zamijeniti s puretinom ili ribom kao što je losos i skuša.

Bolesti štitnjače: Liječnica upozorava na ove simptome!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije