Kava uzrokuje glaukom?

Kava uzrokuje glaukom?

Kava uzrokuje glaukom?
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard tvrde da se osobe, koje piju više od 3 šalice kave dnevno, izlažu većem riziku od nastanka glaukoma, koji može uzrokovati slab vid i sljepoću.

"Kava s kofeinom ima mnoge zdravstvene prednosti, ali pijenje više od 3 šalice dnevno može povećati rizik od nastanka glaukoma, naročito među osobama koje imaju genetske predispozicije za nastanak glaukoma", izjavio je voditelj istraživanja prof. Jae Hee Kang.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 79.000 žena i 41.000 muškaraca. Niti jedan sudionik nije patio od glaukoma. Svi sudionici su ispunili anketu koja je sadržavala pitanja o njihovim navikama, uključujući i količinu kave koju svakodnevno popiju.

U prethodnom istraživanju prof. Kang je sa svojim stručnim timom proučavao Skandinavce koji su vodeći u broju osoba koje pate od glaukoma, kao i u količini kave koju piju. U tom istraživanju su ustanovili da pretjerana konzumacija kave rizik od nastanka glaukoma povećava za 66%.

Kada su sudionike ovog istraživanja usporedili sa Skandinavcima, prof. Kang i njegov tim su ustanovili da osobe iz grupe Amerikanaca, koje piju pretjeranu količinu kave, također imaju veći rizik od nastanka glaukoma.

Ipak, znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Investigative Ophthalmology & Visual Science ističu da ostali proizvodi, koji u sastavu imaju kofein, ne povećavaju rizik od nastanka glaukoma, stoga je potrebno daljnje istraživanje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti