Možemo li brže starjeti zbog kave? Evo što kažu stručnjaci

Možemo li brže starjeti zbog kave? Evo što kažu stručnjaci

Možemo li brže starjeti zbog kave? Evo što kažu stručnjaci
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako vam je svakog jutra potrebna šalica kave, ne brinite, niste jedini. Istraživanje koje je provela Gfk agencija 2012. godine pokazalo je da u Hrvatskoj 80% ljudi starijih od 15 godina svakodnevno konzumira kavu. Do studije iz 2019. godine, koju je provela agencija Hendal i Franck, broj se povećao na 85%, a poziv na kavu ostao je najčešći poziv za druženje.

Neka su istraživanja pokazala da nema ništa loše u šalici kave dnevno, no postoji nekoliko grešaka možda radite, a sigurno će se odraziti na vašem zdravlju.

Kava je vaš doručak

Svaki nutricionist, dijetetičar, gastroenterolog, ali i drugi zdravstveni stručnjaci, složit će se da doručak ne smijemo preskakati. Prema dijetetičarki Lisi Moskovitz, preskakanje doručka može dovesti do manje hranjive prehrane, konkretno one koja se protivi zdravom starenju, prenosi Eat This, Not That. Naime, zamjena doručka kavom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Jedna je studija otkrila da su obrasci prehrane u kojima je sudionik redovno preskakao doručak bili povezani s padom kognitivnih vrijednosti, za razliku od onih koji su imali uravnoteženo vrijeme obroka. Umjesto da preskočite doručak, Lisa Moskovitz preporučuje obrok koji se sastoji od svježeg voća, cjelovitih žitarica ili orašastih plodova i sjemenki. Jutarnji obrok pun vlakana i antioksidansa pripremit će vaš organizam za dan i tada slobodno možete popiti svoju jutarnju kavu.

Pijete jako zaslađenu kavu

Ako ne pijete 'čistu' crnu kavu i preferirate jako zaslađenu, stručnjaci upozoravaju na količinu dodanih krema i zaslađivača.

"Umjerene količine šećera u vašoj prehrani su u redu, ali ne i pretjerivanje s vrećicama šećera svaki put kad vam zatreba napitak za razbuđivanje", rekla je dijetetičarka Moskovitz.

Naime, kako starite, mogli biste se suočiti s velikim porastom šećera u krvi, upalama i drugim zdravstvenim stanjima. Jedna studija otkrila je i poveznicu između konzumiranja velikih količina dodanog šećera i naglog gubitka težine. Redovito konzumiranje previše šećera također može pridonijeti bržem starenju kože. Kada konzumirate previše šećera, on može formirati AGE (konačni produkti glikacije) koji su štetni za razinu kolagena vaše kože, što s vremenom pridonosi smanjenoj elastičnosti.

Vodu ste gotovo zamijenili s kavom

Često zaboravljamo povećati količine vode koju unosimo. Mnogi se ne pridržavaju preporučenih količina (minimalno 2 litre), a ako uz to učestalo konzumiraju kavu, mogli bi se dovesti do dehidracije. Dehidracija ima loš učinak na kožu, probavu, razinu energije, apsorpciju hranjivih tvari, pa čak i na zglobove.

Pijete kavu tijekom dana (i navečer)

Potrudite se piti kavu ujutro. Čak i ako vas večernja kava neće držati budnima kasno u noć, ne znači da je konzumiranje kofeina u to vrijeme preporučeno. Prema stručnjakinji, "kofein je stimulans koji će, kada se konzumira preblizu vremenu spavanja, poremetiti adekvatan odmor. Loš san može izazvati smetnje u oporavku, imunološkom sustavu, raspoloženju, energiji i metabolizmu."

Istraživanja podupiru teoriju da je poremećen san veliki potencijalni problem. Prema studiji UCLA objavljenoj u Američkoj akademiji za medicinu spavanja, jedna noć neadekvatnog sna može brže ostariti vaše stanice, što s vremenom može pridonijeti bolestima povezanim sa starenjem.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije