Konferencija za tisak u Tiflološkom muzeju

Konferencija za tisak u Tiflološkom muzeju

Konferencija za tisak u Tiflološkom muzeju
  • Objavljeno: Srijeda, 02.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Tiflološkom muzeju, Draškovićeva 80/II u Zagrebu održat će se konferencija za tisak 3. prosinca 2009. godine u 11 sati. Muzej će predstaviti razvoj muzejskog programa i usluga za posjetitelje s invaliditetom.

Na konferenciji će govoriti:

Vinko Zrinščak, tajnik Udruge slijepih Zagreb

Darko Matić, novinar i glasnogovornik Hrvatskog paraolimpijskig odbora

Željka Bosnar Salihagić, ravnateljica Tiflološkog muzeja

Morana Vouk, muzejska savjetnica

Srdačno Vas pozivamo da u četvrtak 3. prosinca u 11 sati dođete u Muzej, kako bismo se bolje upoznali i predstavili Vam Tiflološki muzej. Nakon konferencije predviđeno je stručno vodstvo po stalnom postavu.

Tiflološki muzej je jedan od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida. Svojim djelovanjem nastoji upoznati društvenu zajednicu sa svijetom osoba oštećena vida te na taj način poticati harmonične i tolerantne odnose među ljudima, uvažavajući individualnost svake osobe. Tiflološki muzej je mjesto u kojem se osobe s invaliditetom mogu aktivno uključiti u njegovo djelovanje, a istodobno društvenoj zajednici omogućuje da upozna život invalidnih osoba.

Ideju o stvaranju Muzeja potaknuo je učitelj i tiflopedagog Vinko Bek, veliki borac za prava slijepih osoba, osnivač Zemaljskog zavoda za odgoj slijepe djece u Zagrebu. Koncem 19. stoljeća započeo je sa sabiranjem predmeta za svoju privatnu zbirku koju je nazivao "Hrvatskim sljepačkim muzejom". Iako je predmete svoje zbirke više puta učinio dostupnima javnosti, nije uspio ustrojiti muzej kojem je ipak postavio čvrste temelje. Tiflološki muzej otvoren je 1953.

Otvorenjem novog, četvrtog po redu, stalnog postava početkom 2008. godine naglasak smo stavili na komunikaciju s publikom, razvoj muzejskih programa i usluga, stvaranje mreže suradnika izvan muzeja, izgradnju kvalitetnog odnosa između Muzeja i njegovih korisnika kao i razvijanje svijesti o osobama s invaliditetom. Osobitu smo pozornost obratili na pristupačnost svim posjetiteljima. Postav muzeja u potpunosti je pristupačan osobama s invaliditetom. Po muzeju vode podne trake koje olakšavaju orijentaciju i kretanje osobama oštećena vida. Na info pultu možete pronaći reljefnu taktilnu kartu pomoću koje ćete upoznati prostor, njegovu organizaciju i sadržaj. Svi tekstovi u postavu otisnuti su na uvećanom tisku za slabovidne i na brajici za slijepe posjetitelje, a predmeti su dostupni dodiru. Svi su filmovi titlovani kako bi njihov sadržaj približili posjetiteljima oštećena sluha. Svi izloženi predmeti nalaze se u visini koja je pristupačna osobama u invalidskim kolicima. Stalni postav popratili smo katalogom na uvećanom crnom tisku, vodičem kroz postav na uvećanom tisku i na brajici, a izradili smo i audio vodič kroz postav.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti