Urin koji se pjeni može biti ozbiljan znak upozorenja - provjerite događa li se i vama

Urin koji se pjeni može biti ozbiljan znak upozorenja - provjerite događa li se i vama

Urin koji se pjeni može biti ozbiljan znak upozorenja - provjerite događa li se i vama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kad su u pitanju svakodnevne navike u kupaonici, vjerojatno ne obraćate puno pozornosti na njih kada sve teče glatko. Također, sigurno već znate da su neke promjene u mokraći ponekad normalne. Kao na primjer, ako vaša mokraća poprimi tamnožutu nijansu, vjerojatno ste dehidrirani, a ako je miris urina izraženiji i drugačiji nego inače, možda ste jeli šparoge. Ipak, pjenasti urin vas može iznenaditi.

Nakon što mokrite, jedan sloj većih mjehurića koji nestaje u roku od nekoliko minuta se smatra normalnim, ali pjenasti urin s više slojeva sitnih do srednje velikih mjehurića u WC školjci koji ne nestaju nakon nekoliko minuta ponekad može biti i znak za uzbunu. Dok su mjehurići prozirni, pjena je neprozirna i bjelkasta.

Pjenasti urin je često znak da u vašem urinu ima proteina. To bi moglo značiti da vaši bubrezi ne funkcioniraju kako treba jer su oni odgovorni za filtriranje i zadržavanje proteina u vašem tijelu. Zdravstvena stanja koja utječu na bubrege ili druge sustave u vašem tijelu, poput dijabetesa, mogu uzrokovati pjenastu mokraću.

Ipak, postoje i drugi, potpuno normalni razlozi koji bi mogli biti uzrok pjenastog urina. To bi mogao biti rezultat nečeg jednostavnog, kao što je korištenje druge vrste proizvoda za čišćenje WC školjke ili možda samo način na koji urin dospije na površinu WC školjke. Dakle, ako primijetite pjenastu mokraću neposredno nakon što ste čistili kupaonicu, vjerojatno nema razloga za uzbunu.

No, ako vam mokraća izgleda pjenasto nekoliko dana zaredom i imate druge simptome, poput oticanja nogu ili oko očiju, trebali biste se javiti svom liječniku. U nastavku donosimo osam mogućih razloga zašto se to događa i što možete učiniti.

Možda imate brz mlaz urina

Određena količina mjehurića u urinu je normalna i na to može utjecati brzina urinarnog toka i koliko daleko urin mora prijeći prije nego što dođe do zahoda. Za vašu informaciju: normalan urinarni mlaz teče brzinom od oko 15 mililitara u sekundi. Stoga, ako vam je mokraća malo pjenastija nego inače, možda joj je mlaz samo malo jači.

Dehidrirali ste

Voda je, logično, jedna od tvari koje se nalaze u urinu, tako da njezin manjak može urin učiniti pjenastim.

Što ste više dehidrirani, to će vam urin biti koncentriraniji jer vam tijelo pokušava sačuvati vodu. To rezultira pjenjenjem, jer se više tvari izlučuje u manjem volumenu vode. Ako uočite pjenasti urin, povećanje hidratacije je dobar prvi korak.

Pokušajte piti napitke s elektrolitima kako biste se hidratizirali i povećali razinu soli, koja ima tendenciju pasti kada ste dehidrirani. Ekstremna dehidracija može uzrokovati jake bolove u mišićima, ošamućenost, zbunjenost, vrtoglavicu i/ili probleme s disanjem. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, odmah otiđite u bolnicu.

Imate bolest bubrega

U normalnim okolnostima, bubrežni filtri ne dopuštaju proteinskim molekulama iz krvi da prođu i završe u urinu. Povećanje proteina u urinu generalno je dokaz oštećenog bubrežnog filtra.

Međutim, pjenasti urin je često samo jedan od znakova oštećenja bubrega. Ostali znakovi uključuju oticanje zbog zadržavanja tekućine ili debljanje. Ako osjećate bilo koji od tih simptoma, vrijeme je da posjetite liječnika. Vaš liječnik može obaviti jednostavan test urina kako bi utvrdio imate li proteina u mokraći i koliko ih imate. Ovisno o rezultatima i vašoj povijesti bolesti, mogu vas uputiti nefrologu, koji može naručiti analizu krvi, kako bi se utvrdio točan uzrok i propisao odgovarajući tretman.

Imate dijabetes ili hipertenziju

Protein u urinu je opet u igri. Oba stanja, i dijabetes (koji utječe na razinu inzulina u tijelu) i hipertenzija (poznata i kao visoki krvni tlak), mogu utjecati na protok krvi u bubrezima, oštećujući njihovu funkciju.

Taj povećani pritisak uzrokuje povećani stres, što dovodi do oštećenja i proteina u urinu, što opet može rezultirati pjenušavošću.

I dijabetes i hipertenzija imaju i druge simptome. Dijabetes često dolazi s pojačanim mokrenjem i žeđi, a hipertenzija se može manifestirati kao bol u prsima ili otežano disanje. U svakom slučaju, ako te simptome osjećate zajedno s pjenušavim urinom, obavijestite svog liječnika.

Dijabetes i visoki krvni tlak se često liječe oralnim lijekovima. Pridržavanje zdravog načina života uključujući tjelovježbu, zdravu prehranu s nižim unosom šećera, kalorija i soli te ograničeni unos alkohola također su važni dijelovi liječenja obje bolesti.

Imate kroničnu infekciju

Kronične infekcije poput hepatitisa ili HIV-a također mogu uzrokovati višak proteina u mokraći. Neke infekcije mogu izravno napasti bubrežne filtre, dok druge uzrokuju upalu koja može utjecati na rad vaših bubrega.

Ako ste nedavno imali ili imate kroničnu infekciju i vaš urin izgleda kao sapunica, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom. Jednostavan test urina može vašem liječniku pomoći da shvati što dalje učiniti.

Imate naviku uzimanja lijekova protiv bolova

Ako ste neko vrijeme uzimali lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta i vaš urin izgleda pjenušavije nego inače, za to bi mogle biti krive te tablete. Nesteroidni protuupalni lijekovi naročito mogu uzrokovati visoku razinu proteina u mokraći. Štoviše, ti lijekovi protiv bolova mogu rezultirati i alergijskom reakcijom koja uzrokuje upalu bubrega.

Uzimanje lijekove protiv bolova koji se kupuju bez recepta tijekom duljeg vremena i bez liječničkog nadzora nije dobra ideja. Najsigurnija je opcija da razgovarate sa svojim liječnikom kako biste utvrdili dugoročni plan za kontrolu bola koji imate.

Imate autoimunu bolest

Autoimuna stanja također stvaraju stres i opterećenje za bubrege, koje potencijalno uzrokuje dovoljno štete da bubrezi ne mogu filtrirati urin kako treba.

Slično kroničnim virusnim infekcijama, autoimuna stanja mogu dovesti do proteina u urinu putem pacijentovog vlastitog imunološkog sustava, koji greškom napada pacijentove vlastite bubrežne filtre. Ta stanja mogu isključivo napadati bubrege pa čak i cijele sustave organa, poput lupusa.

Simptomi autoimunih stanja se razlikuju, ali imaju nekoliko zajedničkih poput umora, bolova u zglobovima i vrućice koja se ponavlja. Zato, ako uočite neke od ovih simptoma, najbolje je da o tome razgovarate sa svojim liječnikom.

Liječenje autoimunih bolesti često uključuje steroide ili druge lijekove za suzbijanje imunološkog sustava.

Imate neku vrstu raka krvi

Konkretno, multipli mijelom - vrsta raka koja se stvara u plazma stanicama vaše krvi - može dovesti do viška proteina u urinu (i uzrokovati da izgleda pjenasto). Protutijela koja se proizvode kao posljedica raka mogu biti vrlo toksična za bubrežne filtre i dovesti do stvaranja tih proteina.

Općenito gledano, ovo je rijetkost. Multipli mijelom relativno je neuobičajen rak koji prevladava kod ljudi starijih od 65 godina i dvostruko je češći kod Afroamerikanaca iako nitko ne zna zašto. To vjerojatno nije prva stvar na koju biste trebali pomisliti ako imate pjenast urin, ali ovisno o vašoj dobi i rasi, to bi mogla biti jedna od mogućnosti. Drugi simptomi ovog stanja uključuju bolove u kostima, mučninu, zatvor, gubitak apetita, gubitak težine, smetenost i pretjeranu žeđ.

Obično se liječi kombinacijom kemoterapije, imunoterapije, kortikosteroida i terapije zračenjem.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije