Mediteranska prehrana štiti od depresije

Mediteranska prehrana štiti od depresije

Mediteranska prehrana štiti od depresije
  • Objavljeno: Utorak, 06.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osim što smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa, astme i raka mediteranska dijeta je dobra i za mentalno stanje. Hranite li se mediteranski depresija će bježati od vas.

Ljudi koji koriste mediteransku prehranu bogatu povrćem, voćem, orašastim plodovima, žitaricama punog zrna i ribom imaju manje šanse da postanu depresivni, utvrdili su španjolski znanstvenici. No razlozi su im još uvijek nejasni, dodao je dr. Almudena Sanchez-Villegas koji je vodio istraživački tim sa Sveučilišta Las Palmas de Gran Canaria Navarra.

Njihova studija s 11.000 osoba pokazala je da oni čija je prehrana najbliža mediteranskim principima imaju više od 30 posto manje šanse da razviju depresiju od onih čija prehrana ima tek par karakteristika mediteranske prehrane.

Elementi ove prehrane mogu popraviti funkcije krvnih žila, boriti se s upalnim procesima i popraviti oštećenja stanice povezana s oksidacijom - a sve to može smanjiti šanse za razvoj depresije.

Znanstvenici su se tijekom studije usredotočili na omjer unesenih monozasićenih masnih kiselina, umjeren unos alkohola i mliječnih proizvoda, mali unos mesa te visoke razine unosa mahunarki, voća, orašastih plodova, žitarica, povrća i ribe.

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti