Pet pitanja koja ste željeli postaviti ginekologu, ali vam je bilo neugodno

Pet pitanja koja ste željeli postaviti ginekologu, ali vam je bilo neugodno

Pet pitanja koja ste željeli postaviti ginekologu, ali vam je bilo neugodno
  • Objavljeno: Srijeda, 22.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Odlazak kod ginekologa mnogim je ženama, neovisno o dobi, uvijek pomalo neugodno iskustvo. Većina nas želi što prije završiti s pregledom i napustiti ordinaciju pa često nakon pregleda zaboravimo, ili zbog nelagode čak namjerno preskočimo, postaviti svojem ginekologu pitanja na koja bismo stvarno voljele znati odgovor. Kako bismo razjasnili neke od čestih nedoumica vezanih uz intimno zdravlje, pitali smo Kosjenku Dermit, dr. med., specijalisticu ginekologije i opstetricije, koja su najčešća pitanja njezinih pacijentica.

Zašto se “dolje” nekad osjeti miris unatoč redovitom tuširanju?

Prisutnost neugodnog, pojačanog ili promijenjenog vaginalnog mirisa najčešće je znak infekcije. Normalno je da se miris promijeni ili bude intenzivniji tijekom mjesečnice ili spolne uzbuđenosti, ali ako se javi neugodan miris - često opisivan kao “miris po ribi” - uz simptome poput svrbeža ili peckanja rodnice i vanjskog spolovila te promjene vaginalnog iscjetka, sigurno se radi o infekciji pa se svakako treba javiti na ginekološki pregled.

Hoću li jednog dana teže zatrudnjeti ako dugi niz godina pijem kontracepcijske pilule?

Dugotrajno uzimanje oralne hormonske kontracepcije (antibaby pilula) nema negativan utjecaj na kasnije začeće. Naravno, u obzir treba uzeti dob žene u trenutku kad se odluči za trudnoću jer plodnost prirodno pada s napredovanjem životne dobi. Također, u obzir treba uzeti i moguća ginekološka oboljenja koja bi mogla dodatno negativno utjecati na ostvarenje trudnoće.

Valja naglasiti da se oralna hormonska kontracepcija, uz visok stupanj zaštite od trudnoće, koristi i u liječenju bolesti poput endometrioze, sindroma policističnih jajnika, dismenoreje i drugih, a višegodišnje uzimanje smanjuje i rizik pojave karcinoma jajnika, endometrija i debelog crijeva.

Je li pametno koristiti tampone tijekom cijele menstruacije?

Tamponi se slobodno mogu koristiti tijekom svih dana mjesečnice, vodeći računa o adekvatnom upijajućem kapacitetu. Bitno je redovito ih mijenjati, svakih nekoliko do maksimalno osam sati te pritom obratiti posebnu pozornost na higijenu ruku i intimnog područja.

No, uporaba tampona nije baš uvijek bezazlena. Naime, u vrlo rijetkim slučajevima može se razviti bakterijska infekcija - sindrom toksičnog šoka (TSS). Riječ je o vrlo opasnoj infekciji koja se kod nekih žena može pojaviti i prilikom uporabe vaginalnih tampona. Simptomi TSS-a su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, crvenilo sluznice oka, grla i vagine, osip, povraćanje i proljev te promjena stanja svijesti u vidu zbunjenosti i dezorijentiranosti. U slučaju da primijetite navedene simptome tijekom uporabe tampone potrebno je odmah potražiti stručnu pomoć liječnika.

Mogu li se stvarno zaraziti HPV-im ili nekom drugom spolno prenosivom bolešću preko toaleta?

Mogućnost prijenosa zaraze tim putem je vrlo malo vjerojatna. Naime, spolno prenosive bolesti, kako im i samo ime kaže, u pravilu se prenose spolnim putem. Pritom na umu treba imati da se mogu prenijeti svim vrstama spolnih odnosa - vaginalnim, analnim i oralnim te izravnim kontaktom kože zaražene i nezaražene osobe.

Što je najučinkovitije rješenje za menstrualne grčeve?

Menstrualna bol ili, medicinskim rječnikom, dismenoreja je bol koja neposredno prethodi i/ili se javlja tijekom mjesečnice. Menstrualni grčevi normalna su pojava, ali kod nekih žena mogu biti jaki te zahtijevaju sredstva za suzbijanje bolova.

Pri blažim oblicima od koristi mogu biti razne nefarmakološke metode poput lokalnog grijanja donjeg trbuha, primjerice termoforom, i blage masaže. Dokazano je da redovita fizička aktivnost - tjelovježba između ciklusa također pozitivno djeluje na smanjenje boli, a nekim ženama pomažu razne tehnike opuštanja, poput akupunkture i nekih fizikalnih tretmana olakšavanja boli. Kod jačih menstrualnih bolova, kada je potrebna medikamentozna terapija, prvi izbor su nesteroidni protuupalni lijekovi kao sto su ibuprofen, ketoprofen, acetilsalicilna kiselina i drugi. Svakako najprimjenjivaniji lijek iz ove skupine je ibuprofen koji izvrsno kupira menstrualnu bol. Često je u uporabi i paracetamol koji je također prihvatljiva opcija.

Treba imati na umu da je uporabu ovih lijekova, zbog neželjenih učinaka na druge organske sustave, potrebno ograničiti na svega nekoliko dana. U liječenje dismenoreje koristi se i oralna hormonska kontracepcija, koja je izvrstan odabir za određene žene. Valja naglasiti da dismenoreja može biti primarna ili sekundarna. Primarna nastaje kao posljedica očekivanih kontrakcija maternice tijekom mjesečnice, dok je sekundarna posljedica patoloških ginekoloških stanja poput endometrioze, adenomioze, lejomioma i drugog. Primarna dismenoreja mnogo je češća nego sekundarna i prvenstveno za nju vrijede opisani modaliteti liječenja, dok sekundarna obično zahtjeva daljnju dijagnostiku i liječenje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije