Ove namirnice čiste začepljene krvne žile i štite srce!

Ove namirnice čiste začepljene krvne žile i štite srce!

Ove namirnice čiste začepljene krvne žile i štite srce!
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.01.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Zbog bolesti srca godišnje umre preko 17 milijuna ljudi, a ova crna statistika raste iz godine u godinu, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Lošoj prehrani i pušenju pridodajte stres i dnevnu užurbanost i postaje jasno da se radi o tempu s kojim se malo tko može nositi.

Porazno je tek to što gotovo svakoga sata jedna osoba na svijetu pretrpi zastoj srca, a on je izazvan najčešće začepljenim arterijama. Pa dok na neke aspekte svog života ne možemo mnogo utjecati, svakako možemo krenuti od - prehrane.

Ne postoji čarobna hrana koja čisti začepljene arterije, upozorava pritom liječnik Florian Rader za Reader's Digest, uz dodatak da dobre navike mogu pomoći usporiti proces taloženja masti, kalcija i ostalih dodataka u našim krvnim žilama, a od svih njih zdrava prehrana ono je na što možemo utjecati. Nikada nije kasno da počnete.

Pokušajte zato u plan prehrane uvesti neke od sljedećih namirnica kako biste još od blagdana napaćenim arterijama olakšali posao.

1. Zob

Najjednostavnija opcija su zobene pahuljice, ali ovu namirnicu možete ukuhavati i u zrnatom stanju, samo što će to onda duže trajati. Ima veliku količinu lako topljivih vlakana koja su se pokazala dobrim oružjem protiv povišenog kolesterola, a brojna su istraživanja pokazala kako dijeta velikog broja ljudi kronično vapi upravo za tim sastojkom.

2. Grah

Crni i crveni grah ili "fažol" ima i do tri puta više vlakana od zobi. Nutricionisti napominju i kako se prehrana bogata grahoricama pokazala kao ona koja žilama omogućava najveću elastičnost, pa stoga doprinosi i smanjenom krvnom pritisku. Antioksidansi kojima obiluje ova namirnica bore se, k tome, protiv upalnih procesa u tijelu.

3. Leća

Leća dolazi iz iste porodice kao grah, stoga dijele i brojna slična svojstva, piše Reader's Digest. Prvi rezultati nekih istraživanja pridodaju ovoj namirnici uistinu čudotvorne karakteristike: konzumacija leće navodno može poništiti štetu koju arterijama čini visoki krvni tlak. Ono što znamo je da leća svakako svojim udjelom proteina i vlakana stoji na tronu liste namirnica koje su svakako dobre za zdravlje srca, jer uz to obiluje i kalcijem, kalijem i magnezijem - mineralima koji snižavaju krvni tlak.

4. Riba

Postoje neka istraživanja koja povezuju smanjenje upalnih procesa u tijelu s konačnim smanjenjem količine plaka u krvnim žilama, a omega 3 masne kiseline utječu upravo na to. Prema tome, navalite na tunu i losos.

5. Avokado

Predrasuda je da se bilo koja vrsta masti povezuje sa začepljenjem žila. Mononezasićene masnoće iz avokada pomažu sniziti kolesterol u krvi, a uz to sadrži i znatnu količinu vlakana.

6. Kurkuma

Ovaj začin postao je zadnjih godina nevjerojatno popularan, a to duguje ne samo atraktivnoj boji koju daje jelima, već i svojim antioksidativnim svojstvima. Nutricionisti kažu da djeluje kao prirodni "čistač" u slučaju začepljenih krvnih žila, pa ga svakako probajte uključiti u svoj plan prehrane.

7. Brokula

Nutricionisti o kupusnjačama i zelenom lisnatom povrću već godinama govore kao o saveznicima u borbi protiv raka, ali istražujući njihov utjecaj na kardiovaskularno zdravlje, pokazalo se da su i na tom polju iznimno blagotvorne.

Sulforafan kojim obiluje, primjerice, brokula, može pomoći u borbi organizma protiv začepljenja arterija i stvaranja plaka.

8. Pistacije

Orašasti plodovi dobar su izvor zdravih masti, a pistacija, uz to, ima i "bonus": ovi ukusni plodovi bogati su supstancom koja se zove sterol, a pomaže u snižavanju kolesterola - sadrže ju i lijekovi koji blokiraju apsorpciju kolesterola u tijelu.

9. Bobičasto voće

Flavonoidi kojima obiluje, na primjer, grožđe, pomažu u skidanju plaka s arterija, a uz to imaju i možda najjača antioksidativna svojstva od svih nabrojanih namirnica.

10. Lubenica

Visoki krvni tlak utječe na stanjenje krvnih žila, a lubenica je najveći prirodni izvor citrulina, aminokiseline koja pomaže žilama da ostanu elastične i opuštene.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti