Mlijeko povećava moć mozga

Mlijeko povećava moć mozga

Mlijeko povećava moć mozga
  • Objavljeno: Srijeda, 01.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo jedna čaša mlijeka dnevno, može povećati moć mozga, tvrde znanstvenici.

Istraživanje je pokazalo da ljudi, koji svakodnevno piju mlijeko, imaju 5 puta veću vjerojatnost da će bolje riješiti zadatke za testiranje memorije i mozga.

Odavno su poznate prednosti mlijeka, kao što je jačanje kostiju, ali znanstvenici su tek sada otkrili da mlijeko ima odličan učinak i na funkcioniranje mozga.

Američki znanstvenici tvrde da, iako je potrebno više istraživanja, ljude treba ohrabriti da povećaju unos mlijeka.

"U posljednjih nekoliko godina smo otkrili da mliječne komponente - kalcij, proteini, vitamin D i magnezij, igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od pojave pretilosti, dijabetesa i hipertenzije", DailyMail prenosi izjavu vodećeg istraživača Merrilla Eliasa.

"Sada znamo da konzumiranje mlijeka također pozitivno utječe na kognitivne funkcije", dodao je Merrill Elias.

Mlijeko sadrži značajne količine zasićenih masnoća, proteina i kalcija, kao i vitamina D. Drugim riječima, mlijeko je zdravo i hranjivo te bi svakako trebalo biti svakodnevni dio naše prehrane.

Tijekom istraživanja, više od 900 muškaraca i žena u dobi između 23 i 98 je rješavalo niz zadataka za testiranje vizualno - prostorne, verbalne i radnje memorije. Tijekom istraživanja znanstvenici su pratili njihovu potrošnju mlijeka.

Istraživači su otkrili da, bez obzira na dob, oni koji su pili najmanje jednu čašu mlijeka svaki dan, bili su uspješniji kod rješavanja zadataka.

Najbolje rezultate su ostvarili oni koji su konzumirali najveću količinu mlijeka.

Zanimljivo je kako su znanstvenici otkrili da je u SAD - u potrošnja mlijeka zadnjih nekoliko godina značajno pala, dok je, s druge strane, porasla potrošnja alkohola.

Bilo da je punomasno, nemasno, obrano ili neobrađivano, mlijeko može biti ključni dio zdrave prehrane, stoga nema razloga da ga ne uvedete na listu svakodnevne prehrane.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti