Mliječni proizvodi kao put do inteligencije?

Mliječni proizvodi kao put do inteligencije?

Mliječni proizvodi kao put do inteligencije?
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mliječni proizvodi su posljednjih nekoliko godina na lošem glasu. Naime, mnogi stručnjaci tvrde da uzrokuju bolesti srca i pretilost te da ih treba izbjegavati što je više moguće.

Međutim, novo istraživanje je izazvalo poprilične kontroverze na temu jesu li mliječni proizvodi zdravi ili ne.

Istraživanje su proveli na 1000 odraslih osoba. Osobe koje su redovito konzumirale mliječne proizvode, su pokazale bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti.

Istraživanje je pokazalo da kvaliteta obavljanja moždanih funkcija ovise o opskrbi masti. Naime, naš mozak se sastoji od 60% masti. Moždano tkivo je izolirano od strane mijelina, u čiji sastav ulazi čak 75% masti. Mijelin treba stalnu i kvalitetnu obnovu, od vitalnog je značaja za sposobnost stanica da međusobno komuniciraju, te omogućava brzo stjecanje novih vještina.

Primjerice, kod bolesti kao što je multipla skleroza, uvijek je mijelin oštećen, što uzrokuje simptome kao što su utrnulost i paraliza.

Kada je riječ o prednostima mliječnih masti na mozak, potrebno je više istraživanja. Veliki broj istraživanja pokazuje da omega 3 i omega 6 masne kiseline igraju ključnu ulogu u vitalnosti mozga.

Jedno istraživanje je čak pokazalo da ljudi koji unose premalo kolesterola imaju daleko veći rizik od nastanka moždanog udara.

Znanstvenici tvrde kako će svakako nastaviti s istraživanjem kako bi ustanovili na koji način mliječni proizvodi pomažu kod funkcioniranja mozga.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti