Mozak je pri rođenju razvijeniji nego što smo mislili

Mozak je pri rođenju razvijeniji nego što smo mislili

Mozak je pri rođenju razvijeniji nego što smo mislili
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bebe su rođene s važnom skupinom potpuno formiranih stanica moždanih mreža, uključujući i one povezane sa samoopažanjem ili introspekcijom.

Nalazi izazivaju prethodne zamisli o ranom stadiju razvoja mozga i njegovim aktivnostima.

Znanstvenici iz centra za Kliničke znanosti na Kraljevskom sveučilištu u Londonu, koristili su magnetsku rezonanciju za ispitivanje mozga 70 beba rođenih između 29 i 43 tjedna. Rezultati su pokazali kako pravovremeno rođena djeca imaju ekvivalentno odraslim osobama, razvijene moždane mreže koje koristimo dok se odmaramo. To su povezani sustavi neurona koji su uvijek aktivni, čak i kada se osoba ne fokusira na određeni zadatak, ili jednostavno spava.

Za jednu potpuno razvijenu moždanu mrežu koju koristimo dok se odmaramo, a identificirana je kod beba, vjerujemo da je uključena u introspekciju i sanjarenje. Prethodna istraživanja su pokazivala kako je ova mreža bila nepotpuna pri rođenju i kako se razvija tek u ranom djetinjstvu.

„Neki istraživači tvrde kako je ova mreža odgovorna za introspekciju, to jest preuzimanje autobiografskih sjećanja i predviđanja budućnosti, itd. Činjenica da smo ju pronašli kod novorođenčadi sugerira da je biti fetus zabavnije nego što se itko od nas uopće može sjećati, znate ono ležite sretno tamo i razmišljate o budućnosti. No možda je ova teorija i pogrešna!" objašnjava vodeći autor David Edwards.

„Naše istraživanje pokazuje kako su mozgovi beba formiraniji nego što smo mislili. U biti mi očekujemo da ćemo na skeniranjima moći detektirati neke aktivnosti mozga, u smislu dok netko razmišlja ili dok radi nekakav zadatak. Međutim, većina mozga je vjerojatno angažirana u aktivnostima za koje smo potpuno nesvjesni, a upravo te kompleksne aktivnosti u pozadini i otkrivamo," zaključuje Edwards.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti