Ugodan razgovor može povećati mentalne sposobnosti

Ugodan razgovor može povećati mentalne sposobnosti

Ugodan razgovor može povećati mentalne sposobnosti
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prijateljski razgovori s drugim ljudima mogu vam pomoći u rješavanju životnih izazova, no razgovori koji imaju konkurentan ton nisu korisni u tom smislu.

„Ovo istraživanje pokazuje kako jednostavan razgovor s drugim ljudima, na način na koji to inače radite kad ste s prijateljima, može pružiti mentalne prednosti," izjavljuje glavni autor Oscar Ybarra, psiholog i istraživač sa Sveučilišta u Michiganu.

U ovom istraživanju na 192 studenta, istraživači su ispitivali kakav utjecaj imaju kratke epizode socijalnog kontakta na tip spoznaje koji zovemo izvršne funkcije, koje uključuju našu trenutnu memoriju, samokontrolu te sposobnost za suzbijanje vanjske i unutarnje nepažnje. Ovi mentalni procesi su neophodni u rješavanju svakodnevnih problema.

Angažiranje u kratkom, 10-minutnom razgovoru u kojem su ispitanici upoznali neku drugu osobu, pomoglo im je potaknuti izvedbu na različitim kognitivnim zadatcima. No kad je razgovor imao natjecateljski ton, sudionici nisu pokazali poboljšanje u odnosu na kognitivne zadatke.

„Vjerujemo da do pojačavanja izvedbi u razgovorima dolazi zato što neke društvene interakcije potiču ljude da pokušavaju čitati tuđe misli ili gledati stvari iz njihove perspektive," objašnjava Ybarra.

„A također smatramo kada smo uzeli u obzir i strukturu konkurentne interakcije, kako smo imali taj element uzimanja perspektive druge osobe, ili pokušaja „stavljanja sebe u njihovu kožu", što je opet kao rezultat izazvalo pojačavanje izvedbi izvršnih funkcija."

Prema mišljenju istraživača, rezultati upućuju kako prijateljski razgovor s kolegom prije velikog testa ili nekog izlaganja, može biti jako koristan.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti