MP3 playeri su doveli do povećanog gubitka sluha kod tinejdžera

MP3 playeri su doveli do povećanog gubitka sluha kod tinejdžera

MP3 playeri su doveli do povećanog gubitka sluha kod tinejdžera
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Porast upotrebe iPodova i ostalih MP3 playera je doveo do povećanja gubitka sluha kod tinejdžera, navodi najnovije istraživanje.

Istraživanje provedeno na tisuće pojedinaca u dobi od 12 do 19 godina otkrilo je da je broj onih koji  pate od djelomičnog gubitka sluha skočio za 30 posto između ranih 1990-ih i 2005-06. godine.

Djelomičan gubitak sluha je porastao s 14,9 posto na 19,5 posto, što je relativni skok od gotovo trećine, napominju autori istraživanja, pod vodstvom dr. Josefa Shargorodskya, iz bolnice u Bostonu.

Dok je učestalost laganog gubitka sluha skočila za 77 posto.

Istraživanje je također utvrdilo da je vjerojatnije da će dječaci doživjeti gubitak sluha nego djevojke.

Emma Harrison, voditeljica Kraljevskog instituta za gluhe je rekla: „Ovo istraživanje naglašava široko rasprostranjenu zabrinutost zbog rizika koje za sluh predstavljaju glasni MP3 playeri i glazba na koncertima i klubovima."

Naglasila je kako dvije trećine ljudi koji slušaju iPodove i druge MP3 playere, imaju naviku slušati ih glasnije od 85 decibela, „koje prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, može uzrokovati trajna oštećenja sluha tijekom vremena".

Dr Hannah Kempler, sa Sveučilišta Ghent u Belgiji, opisala je takve MP3 playere kao „potencijalno štetne"  nakon provedenog istraživanja na kratkoročne učinke slušanja glasne glazbe.

Volonteri su zamoljeni da slušaju glasnu glazbu pomoću slušalica u šest setova po jedan sat, a zatim je slijedila procjena sluha nakon svakog sata.

Sluh je povrijeđen nakon samo jednog sata, a otkrila je „značajne pomake u granici koji su zabilježeni između gotovo svakog seta slušanja."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti