Endometrioza - Udruga Žuto UŽE o bolesti koja se teško dijagnosticira, a pogađa sve više žena

Endometrioza - Udruga Žuto UŽE o bolesti koja se teško dijagnosticira, a pogađa sve više žena

Endometrioza - Udruga Žuto UŽE o bolesti koja se teško dijagnosticira, a pogađa sve više žena
  • Objavljeno: Srijeda, 27.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Endometrioza je bolest o kojoj se malo zna, a sve više žena otkriva da boluje od nje. Žuto UŽE je udruga žena nastala 2019. godine, s početnom idejom da poveže žene koje boluju od stanja kakvo je endometrioza kako bi razmijenile svoja iskustva o ovoj malo poznatoj bolesti.

"Vrlo rano smo zaključile da je kompleksnost dijagnostike zapravo glavni činitelj za to da velik broj žena ne zna da ima ovu dijagnozu, tako da su nam se priključivale i žene s drugim oboljenjima kao što su policistični jajnici, neplodnost, ciste, miomi, problemi štitnjače, gastrointestinalni problemi, alergije i drugo, koje su na našim mrežama dolazile do vlastite dijagnoze", ispričala nam je Jelena Pack iz Udruge Žuto UŽE, koja danas broji nekoliko tisuća članica - žena sa svim ovim oboljenjima, nekada pridruženim jedna s drugim i mjesto je podrške, ali i edukacije žena. Jelena je dipl. naturopatkinja i predsjednica Udruženja i Udruge žena Žuto Uže, certificirani PNEI terapeut i savjetnik za psihoneuroendokrinoimunologiju te je javno pisala i o vlastitom iskustvu borbe s endometriozom, a dijeli ih na Instagram profilu hormonska_veza na kojem je prati više od 11 tisuća pratitelja.

Jelena Pack je dipl. naturopatkinja i predsjednica Udruge žena Žuto UŽE

"Zahvaljujući našem velikom angažmanu u medijima, prošle godine je čak otvoren Centar za endometriozu i uspele smo ogromnim naporima osvijestiti i medicinsku zajednicu o ovom, bez razloga zapostavljenom, a izuzetno velikom problemu", kaže te dodaje da je cilj Udruge edukacija žena i medicinskog osoblja, zatim istraživanje svih metoda liječenja.

"Također je cilj bio pokazati javnosti koliko zapravo ima žena s ovim problemima i pomoći da sve te žene dobiju određenu podršku i razumijevanje u obitelji, na poslu, mogu uzeti bolovanje kada im je potrebno i kupiti neophodnu terapiju unutar zdravstvenog sustava, tj. na uputnicu liječnika", objašnjava naša sugovornica. COVID je pridonio da su se online povezali sa ženama s naših govornih područja u inozemstvu i dijaspori i u posljednje dvije godine narasli su do ogromnih razmjera.

Što je endometrioza i zašto nastaje?

U svijetu postoje statistike, a to je da 1 od 10 žena boluje od ove opake bolesti, kaže Jelena Pack te objašnjava da kod nas ove statistike nisu napravljene, ali sudeći po broju njihovih članica, potpuno pratimo svjetske statistike.

"Endometrioza je kronična bolest, upalnog tipa koja je hormonski uvjetovana. Medicina ima oprečne teorije kako ona nastaje, ali znamo da se s godinama života žene simptomi pojačavaju, tj. da žena u 40-im godinama života ima uglavnom već jako razvijenu endometriozu koju često onda prate i druge pridružene bolesti reproduktivnog sustava", kaže.

Endometrioza nastaje kada tkivo, nalik tkivu unutrašnjosti maternice se iz nekog razloga nađe izvan nje i počne stvarati bolne senzacije, koje variraju od žene do žene, mogu trajati neposredno pred menstruaciju tj. izgledati kao bolan PMS, ali mogu biti svakodnevno prisutne i onemogućavati ženu da obavlja svakodnevne poslove, ali i biti tako intenzivni da mogu dovesti i do stanja depresije i anksioznosti.

Ovo stanje može biti toliko razvijeno da od njega stradaju svi drugi organi, do sada je pronađena na svim organima, čak i na mozgu i očima. Veliki je problem što se kod nas se i dalje tretira kao ginekološko oboljenje iako ona odavno izlazi iz domena ginekologije.

Endometrioza simptomi: kako je prepoznati i kako je žene najčešće otkrivaju?

"Simptomi variraju ovisno gdje se endometrioza kod žene nađe, ali sve žene primjećuju pojačavanje simptoma pred menstruaciju, bol u donjem dijelu leđa, često se na ultrazvuku vide ciste na jajnicima ili se pak vide spojeni jajnici, razvučeni organi priraslicama koje stvara endometrioza“, objašnjava Jelena Pack te ističe da sve žene potvrđuju velike probleme s crijevima, uvijek boluju od konstipacije ili dijareje, nadimanja, plinova, nekada čak i žgaravice ili hemoroida.

Ovisno o mjestu gdje se nalazi, simptomi mogu uključivati i probleme s mjehurom, vaginalne infekcije, bolove prilikom odnosa, bolove u bubrezima, ili infekcije mjehura i bubrega, zatim bol u dijafragmi, prilikom disanja, u plućima i mnoge druge.

"Pošto još uvijek kod nas važi pravilo da je normalno da žene osjećaju bolove u "onim danima", vrlo često simptomi endometrioze prolaze neopaženo i godinama, pa žene čekaju na dijagnozu i po 20 godina", naglašava naša sugovornica.

Najčešće se otkriva kad žena ima probleme ostvariti trudnoću, zato sto se tada otkrivaju razne ciste koje se kirurški odstranjuju ne bi li žena ostvarila potomstvo. Mnoge žene je imaju, a da ni ne znaju, a neki simptomi se mogu zamijeniti i za neke druge bolesti i stanja.

"Nažalost previše predrasuda postoji na našim područjima, i vrlo često žene kada imaju problem tog tipa ne nailaze na razumijevanje okoline, niti obitelji niti poslovnog okruženja, pa takva žena postaje društveni problem jer nije funkcionalna", otkriva.

Problemi i izazovi s kojima se bore žene s endometriozom

"Najveći problem je nerazumijevanje okoline. Taj problem žene često dovodi u stanje depresije. Također bih istakla da medicina zaista nema još uvijek tretman koji bi ponudili ženama s endometriozom, uglavnom zato što bi za endometriozu bilo neophodno nekoliko specijalizacija, koje kod nas nažalost nisu povezane, pa tako vi idete od liječnika do liječnika, pogledaju vas svi osobno, ginekolog, endokrinolog, ortoped, fizijatar, neurolog, urolog, gastro kirurg i mnogi drugi i svaki vam prepiše terapiju, a da nitko zapravo ne sagleda vas u cijelosti i zaključi da vi zapravo imate endometriozu, što je za žene koje su u svakodnevnom bolu, poražavajuće", objašnjava.

Kako endometrioza utječe na plodnost, ciklus i kvalitetu života žene?

Po statistikama endometrioza u 40 posto slučajeva dovodi do neplodnosti, što znači da je moguće ostvariti trudnoću s endometriozom. "To naravno može biti otežano i važno je da žena što prije dobije dijagnozu i načine liječenja kako se ne bi borila s neplodnosti", ističe te objašnjava da ciklus može biti jako narušen. "Ponekad imamo jako obilna krvarenja, a nekada su ciklusi jako neuredni tako da i to zavisi od pojedinca. Kvaliteta života je jako narušena, jer govorimo o kroničnom problemu za koji nekada traje desetljećima dok se ne pronađe rješenje", kaže Jelena Pack iz udruge Žuto uže.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije