Otkriveno sigurnije dijagnosticiranje za nedonoščad

Otkriveno sigurnije dijagnosticiranje za nedonoščad

Otkriveno sigurnije dijagnosticiranje za nedonoščad
  • Objavljeno: Srijeda, 18.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo otkriće u znanosti skeniranja organa omogućiti će skeniranje pluća tek novorođene djece, bez opasnosti od zračenja i potrebe za prijevozom kritično bolesnih novorođenčadi u neki drugi objekt.

Novo otkriće u skeniranju električnom impendancijskom tomografijom (EIT), koje uključuje puštanje vrlo malo struje u tijelo i zatim se mjeri njegov otpor, vjerojatno će dovesti do razvoja prenosivih i jeftinijih alternativa za MR i CT skenere.

Profesor Richard Bayford i dr. Andrew Tizzard sa Sveučilišta u Middlesexu dio su međunarodnog tima koji je razvio matematičke formule za stvaranje slika iz skenera koji ne koriste zračenje kao što to rade postojeće metode.

Matematika potrebna za obradu informacija i stvaranje slike je nevjerojatno složena. Do sada, kliničari nisu imali ni jedan model za stvaranje dosljedne slike, ali rad međunarodnog tima, prof. Bayforda i dr. Tizzarda uspostavio je zlatni standard kako to učiniti kod snimanja pluća.

Nakon što se postavi standardni pristup koji zadovoljava potrebe kliničke procjene, drugi će brzo moći napraviti nadogradnju za cijelo tijelo. Prototipovi EIT skenera testirati će se u kliničkim ustanovama u roku od pet godina.

Profesor Bayford, koji je inače svjetski stručnjak za EIT, je izjavio: „Ova metoda je potencijalno vrlo prenosiva, jeftina i ne zahtijeva od pacijenta da zadrži dah kao kod drugih snimanja. Uostalom, ne možete pitati novorođenče ili onesviještenu osobu da zadrži dah."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti