Muškarci opsjednuti teretanom mogu razviti ove probleme!

Muškarci opsjednuti teretanom mogu razviti ove probleme!

Muškarci opsjednuti teretanom mogu razviti ove probleme!
  • Objavljeno: Utorak, 20.11.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Prijašnja su istraživanja pokazala su kako žene često mogu razviti poremećaj u prehrani zbog pritiska da moraju izgledati mršavo, no kod muškaraca to nije slučaj. Oni nešto manje razvijaju osjećaj da moraju biti - mršavi.

Za njih je, kažu rezultati ovog istraživanja, ideal - mišićavost. "Žene moraju biti mršave i imati uzak struk", kaže jedna od autorica istraživanja provedenog u Norveškoj, Trine Tetlie Eik-Nes.

"Muškarci bi trebali imati široka ramena i velike mišiće. To su neki ideali s kojima mladi ljudi danas odrastaju. Ovakve nerealne sugestije veliki su problem za žene, ali i za muškarce", rekla je za Tonic.

Znanstvenici su proveli istraživanje na 2460 muškaraca starih između 18 i 32 godine. Postavili su im 15 pitanja o tome što ih tjera da postanu mišićavi, odnosno zašto su opsjednuti nabildanim tijelom.

Nakon analize, znanstvenici su zaključili kako osobe koje su opsjednute bildanjem i mišićavim tijelom, imaju depresiju, a vikendom često previše piju. Četiri puta više od drugih koriste ilegalne i legalne steroide. Više od trećine njih u protekloj godini ili su na dijeti, ali ne zbog razloga vezanih uz pretilost, a 10 posto misle da su predebeli i žele biti mršaviji.

Eik-Nes najviše zabrinjava kako ovaj pritisak okoline da muškarci izgledaju na određen način, utječe na dječake u razvoju. Jednako kao i djevojkama u istim godinama, mladićima je vrlo lako uplesti se u tu mrežu i razviti nezdrave navike.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti