Najbolji način zaustavljanja gripe je cijepljenje školaraca

Najbolji način zaustavljanja gripe je cijepljenje školaraca

Najbolji način zaustavljanja gripe je cijepljenje školaraca
  • Objavljeno: Petak, 21.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najbolji način da se zaštitite najugroženiji od gripe je cijepljenje školske djece i njihovih roditelja, sugerira novo istraživanje.

Djeca su na vrhu vladine liste prioriteta za cjepljenje protiv svinjske gripe jer novi tip gripe napada mlade. To je neobično, jer je gripa najčešće najopasnija za starije osobe.

No, studija objavljenja u četvrtak u časopisu Science, kaže da bi cijepljenje učenika trebalo biti prioritet svake godine jer su oni i njihovi roditelji skupina koja najbrže prenosi zarazu.

Biolog sa Sveučilišta Clemson Jan Medlock istražio je što će se dogoditi ako se virus proširi poput onih koji su izazivali pandemiju 1918. i 1957. On je testirano više strategija cijepljenja protiv virusa koje bi dale najbolji ishod za najmanje cjepiva.

Tipičnih zima, u SAD-u troši se 85 do 100 milijuna doza cjepiva protiv gripe. Ako je dostupno najmanje 40 milijuna doza cjepiva, prvo treba cjepiti djecu uzrasta od 5 do 19 godina i odrasle u tridesetima - njihove roditelje - što daje društvu najviše zaštite, izvještavaju Medlock i koautor Alison Galvani sa Sveučilišta Yale.

Hipotetskim modelom predvidio je da se smrtnost 1918.  mogla smanjiti za više od polovice da su cijepili populaciju navedene dobi.

Školarci u prepunim učionicama djeluju poput tvornice gripe, rekao je epidemiologist John Brownstein iz Dječje bolnice u Bostonu.

Brownstein je pratio područja Bostona zaražena gripom i utvrdio da se u četvrtima s najviše djece gripa pojavljuje prva i epidemija je najjača: 1 posto porasta zaraženih u populaciji djece donosi 4 posto porasta zaraže među odraslima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti