Samo nekoliko reakcija na HPV cjepivo

Samo nekoliko reakcija na HPV cjepivo

Samo nekoliko reakcija na HPV cjepivo
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nuspojave poput nesvjestice i mučnine ostaju rijetkost među mladim ženama i djevojkama nakon primanja Merck i Co's Gardasil cjepiva protiv raka vrata maternice, izvještavaju američki znanstvenici.

Cjepivo koje štiti od HPV-a čini se da ne uzrokuje nikakve neobične nuspojave, izjavila je Dr. Barbara Slade iz američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Oko 23 milijuna doza cjepiva upotrijebljeno je u Sjedinjenim Američkim Državama. Manje od 1 posto pacijenata - ili oko 54 ljudi na svakih 100000 - iskusili su nuspojave poput nesvjestice ili osjećaja mučnine ili vrtoglavice.

Utvrdili su da je 6,2 posto nuspojava ozbiljnijeg karaktera, uključujući i 32 umrlih.

Izvješće ne pokazuju cjepivo kao uzrok bolesti ili smrti, samo da je pacijent postao bolestan ili umro nakon primanja cjepiva.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je Gardasil u 2006. GlaxoSmithKline proizvodi konkurentsko cjepivo Cervarix, koje se više koristi u Europi, te je odobreno za uporabu u zemljama u razvoju.

Savezni dužnosnici preporučili su tri doze cjepiva za djevojčice u dobi od 9 do 12, a u drugu skupinu mladih žena spadaju žene do 26. godine.

Američka Uprava za hranu i lijekove raspravit će o štetnostima i koristima oba lijeka 9.rujna 2009. kao i o mogućnosti cjepljenja dječaka i mladića.

"Nastavak cjepljenja ne ovisi samo o apsolutnom riziku, već na odnos između potencijalnih rizika i potencijalne koristi," napisala je u komentaru Dr. Charlotte Haug.

"Ako su značajnije potencijalne koristi, većina osoba će biti spremna prihvatiti rizik."

"Čak i ako je žena zaražena HPV-om, najvjerojatnije neće dobiti rak ako ide na redovite kontrole. Dakle ona bi trebala biti spremna prihvatiti mali rizik štetnih učinaka cjepiva."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti