Nobel za kemiju dvojici Amerikanaca i Japancu

Nobel za kemiju dvojici Amerikanaca i Japancu

Nobel za kemiju dvojici Amerikanaca i Japancu
  • Objavljeno: Srijeda, 08.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Japanac Osamu Shimomura i Amerikanci Martin Chalfie i Roger Tsien dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju za otkriće i razvoj zelenog fluorescentnog proteina (GFP).

Švedska kraljevska akademija znanosti priopćila je da tri znanstvenika dijele nagradu za svoje otkriće i razvoj GFP-a, koji je prvi puta primijećen kod meduze.

Taj se protein masovno koristi u laboratorijima za osvjetljavanje procesa u živim organizmima, poput razvoja stanica u mozgu ili širenja stanica raka.

Shimomura je prvi izolirao GFP iz meduza pronađenih uz zapadnu obalu Sjeverne Amerike i otkrio da on daje zelenkastu svjetlost kad se obasja ultraljubičastim svjetlom.

Tijekom devedesetih godina Chalfie je shvatio vrijednost GFP-a kao "svjetleće genetske oznake", dok je Tsien pridonio "generalnom shvaćanja na koji način GFP odašilje svjetlost", navodi se u priopćenju Akademije.

Akademija nadalje navodi da je rad trojice znanstvenika omogućio njihovim kolegama da "istodobno prate nekoliko različitih bioloških procesa".

To znači da su znanstvenici mogli koristiti GFP kako bi pratili oštećivanje živaca u Alzheimerovoj bolesti, ili vidjeti kako se u gušterači embrija stvaraju beta stanice koje proizvode inzulin.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti