Gospina trava je bolji antidepresiv od Prozaca

Gospina trava je bolji antidepresiv od Prozaca

Gospina trava je bolji antidepresiv od Prozaca
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su dokazali da kao lijek za depresiju gospina trava ima puno manje negativnih nuspojava od klasičnih antidepresiva.

Iako narodna medicina već dugo preporuča gospinu travu kao prirodni lijek protiv melankoličnog raspoloženja i depresije, nakon brojnih znanstvenih istraživanja, znanstvenici su sada potvrdili da je ekstrakt gospine trave jednako učinkovit u borbi protiv depresije kao i Prozac, piše DailyMail.

Znanstvenici su dokazali i da kao lijek za depresiju gospina trava ima puno manje negativnih nuspojava od klasičnih antidepresiva.

Gospina trava, Hypericum perforatum, znanstvenici su uspoređivali s placebom i djelovanjem brojnih antidepresiva. Ipak, još uvijek im nije sasvim jasno kako točno gospina trava smanjuje depresivne simptome.

Ipak, dio znanstvenika vjeruje kako biljka ima snažno djelovanje na serotonin koji djeluje na pozitivno raspoloženje. Znanstvenici su u sklopu studije proučavali rezultate čak 29 istraživanja u kojima je sudjelovalo 5.489 pacijenata s blagom do teškom depresijom.

U svima njima, gospina trava je imala jednako dobro djelovanje kao i standardni antidepresivi, ali s puno manje negativnih nuspojava. Znanstvenici najavljuju nova, detaljnija istraživanja gospine trave kao mogućeg antidepresiva novog doba.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti